Apu

Huumekuolemat kasvussa Amerikassa – Pahentaako korona opioidiongelmaa? – Maailman lehdet

Huumekuolemat kasvussa Amerikassa – Pahentaako korona opioidiongelmaa? – Maailman lehdet
Maailman lehdet: USA:ssa heräsi huoli huumekuolemien ja koronan yhteydestä. Kiina ennustaa bruttokansantuotteen kasvun sijaan elpymistä. Toimittaja käytti vuoden tehdäkseen reportaasin Hampurin satamasta. Arsenal-legenda Dennis Bergkamp kansikuvapoikana.
Julkaistu: 28.8.2020

Yhdysvallat: Lisääkö korona huumekuolemia?

Kun terveydenhuollon resurssit keskitetään koronaan, rajoitukset vaikeuttavat elämää eikä hoitoon pääse tai uskalleta mennä, jälki voi olla tuhoisampaa kuin itse koronavirus.

Newsweek International (21.8.) kertoo, että Yhdysvalloissa lähes kansantaudiksi nousseet opioidiriippuvuudesta johtuvat kuolemat ovat lisääntyneet viime 3–4 kuukauden aikana yli 15 prosentilla.

Tutkija Kim Janda on perehtynyt huume- ja lääkeriippuvuuteen 20 vuoden ajan. Yksi hänen projekteistaan on valmiste, joka neutraloisi jo otetun huumeen vaikutuksen.

Kiinalainen tilasto tietää

Kun Kiina julkaisee tilastoja, niihin kannattaa suhtautua tietyllä varauksella. Luvut kulkevat yhä yksinvaltaisen kommunistihallinnon kautta, ja niiden on sovittava agendaan.

NewsChina (24.8.) muistuttaa kuitenkin, että ensi kertaa lähes 20 vuoteen puolue jätti yhden luvun julkaisematta: bruttokansantuotteen kasvutavoitteen.

Vuonna 2019 Kiina ilmoitti 6–6,5 prosentin tavoitteesta. Koronapandemian aikana miinusta tuli vuoden ensineljänneksellä 6,8 prosenttia. Jatkuvan kasvun sijaan nyt haetaan toipumista ja vakautta.

Saksa: Sellainen on Hampuri

Deutsch Perfekt (12.8.) omisti vuonna 2018 yhden numeronsa Berliinille ja vuonna 2019 Münchenille. Kun vuonna 2020 matkareportaasit Chilestä, Irakista, Japanista tai Intiasta kävivät hankaliksi toteuttaa, lehti päätti keskittyä kaupunkiin ja satamaan, josta on linkki kaikkiin näihin ja moniin muihin maihin: Hampuriin.

Hampurin historia keskittyy pitkälti sataman ympärille. Satama sai alkunsa jo vuonna 1189, jolloin Hampurista tuli vapaakaupunki ja se sai tullioikeudet Elbejoelle.

Vanhan sataman paikalle on viime vuosina noussut uusi asuinalue HafenCity, ja varsinainen satama on siirtynyt joen toiselle puolen.

Hampurin satama on Saksan suurin ja rahtimäärillä mitattuna Euroopan kolmanneksi vilkkain Hollannin Rotterdamin ja Belgian Antwerpenin jälkeen.

Veteraanitoimittaja Peter-Matthias Gaede, 69, käytti seurantareportaasinsa tekoon lähes vuoden.

Britannia: Futislegenda muistelee

Liverpool kruunattiin Englannin Valioliigan mestariksi 30 vuoden tauon jälkeen, mutta se ei ehtinyt FourFourTwon heinäkuun numeroon. Kansikuvapoikana on Arsenal-legenda Dennis Bergkamp, 51.

Hollantilaisen ensikontakti uuteen seuraan vuonna 1995 oli mieleenpainuva.

Kun Bergkamp pysähtyi tankkaamaan BMW:tään, hän esti vasemmanpuoleiseen liikenteeseen tottumattomana muiden tulijoiden pääsyn ja suututti yhden jonottajan – joka paljastui joukkuetoveriksi ja tulevaksi tutkapariksi Ian Wrightiksi.

Tilanne laukesi nopeasti nauruun ja tervetulohalaukseen.

Kommentoi »