Apu

Avun pääkirjoitus: Tarvitaan asennemuutos, jotta huumeisiin ei suhtauduttaisi liian kevyesti

Avun pääkirjoitus: Tarvitaan asennemuutos, jotta huumeisiin ei suhtauduttaisi liian kevyesti
Huumeet ovat kaukana viihteestä. Ne eivät ole ”vain yksi tuote liikemiehen portfoliossa”. Ne vievät ihmishenkiä, kirjoittaa päätoimittaja Marja Aarnipuro.
Julkaistu: 14.6.2021

Kesäkuun seitsemäs oli karu päivä rikollisille. Silloin Suomen poliisi teki lukuisia iskuja eri puolilla maata ja takavarikoi niiden yhteydessä yli 500 kiloa huumeita, kymmenittäin aseita ja satojentuhansien eurojen edestä käteistä. Lähes sata henkilöä otettiin kiinni.

FBI:n johtama operaatio Greenlight oli vaikuttava näyttö kansainvälisestä yhteistyöstä, jossa oltiin askeleen edellä rikollisia. FBI oli kehittänyt salatun viestintäalustan ja onnistunut ujuttamaan sen rikollispiireihin ilman, että juuri kukaan osasi epäillä mitään. Yli sadassa maassa 12 000 rikollista otti järjestelmän käyttöön tietämättä, että poliisi pystyi seuraamaan sitä reaaliajassa. Peite­operaatio oli täysin poikkeuksellinen.

"Kannabis on monelle arkipäivää, bilehuumeista puhutaan kuin karkista ja huumerikolliset paistattelevat viihdejulkisuuden valokeilassa."

Suomessa on jätevesitutkimuksen mukaan käytetty koronavuonna amfetamiinia enemmän kuin koskaan. Koko maassa amfetamiinin, kokaiinin, ekstaasin ja metamfetamiinin käyttö on vajaassa kymmenessä vuodessa kolminkertaistunut. Kannabis on monelle arkipäivää, bilehuumeista puhutaan kuin karkista ja huumerikolliset paistattelevat viihdejulkisuuden valokeilassa.

Huumeet ovat kaukana viihteestä. Ne eivät ole ”vain yksi tuote liikemiehen portfoliossa”. Ne vievät ihmishenkiä, tuhoavat elämiä ja aiheuttavat mittaamatonta kärsimystä käyttäjiensä lähipiirille. Tarvitsemme asennemuutoksen, jotta huumeisiin ei suhtauduttaisi liian kevyesti. Niitä vastaan pitäisi taistella yhtä vakavasti kuin FBI ja kansainvälinen poliisiverkosto omassa operaatiossaan.

2 kommenttia