Apu

Huuhkajat lensivät EM-kisoihin – Markku Kanerva: ”Ehkä parin päivän päästä tajuaa, mitä on saavutettu”

Huuhkajat lensivät EM-kisoihin – Markku Kanerva: ”Ehkä parin päivän päästä tajuaa, mitä on saavutettu”
Nyt se on varmaa: Suomen miesten jalkapallomaajoukkue pelaa ensi kertaa historiassa arvokisoissa. Puhdas 3-0-voitto Liechtensteinista hullaannutti täyden Töölön stadionin ja vähemmänkin lajia seuranneet penkkiurheilijat.
Julkaistu: 15.11.2019

– Pää lyö aika tyhjää. En minä tiedä, millaista on olla kansallissankari! Tärkeintä on se, mitä ollaan nyt saavutettu. Toisen maalin jälkeen tuli tajuntaan tai päästin ajatuksiin, että nyt ollaan kisoissa.

Ilotulitus, joukkohysteria, fanien invaasio kentälle, ilosta itkeviä ihmisiä.

Jälleen kaksi maalia viimeistellyt Huuhkajien tähti Teemu Pukki oli oma itsensä historialliseen saavutukseen eli EM-kisapaikkaan päättyneen Liechtenstein-ottelunkin jälkeenkin.

Itse ottelu meni käsikirjoituksen mukaan. Vastustaja parkkeerasi yhdeksän pelaajan "bussin" puolustuslinjan keskiviivan alapuolelle ja satsasi pelkkiin pallonriistoista mahdollisesti tuleviin vastahyökkäyksiin. Joukkueiden taito- ja tasoero sekä Suomen itseluottamus oli kuitenkin niin suuri, että se ei jättänyt niihin juuri mahdollisuuksia.

Keskikentällä oli alkuun pientä epäselvyyttä kokoonpanoon palanneen Tim Sparvin ja Glen Kamaran kesken siitä, kumpi rakentaa peliä mistä ja kuinka dynamoa pyöritetään – mutta mitä pidemmälle pelikello eteni, sitä selvemmin Huuhkajien dominanssi näkyi.

– Käsikirjoituksen mukaan meni, mutta ainoastaan puolustamiseen keskittyvää linjaa ei ole niin helppo murtaa kuin miltä voi näyttää. Tämä on huikea joukkue, jossa on Riven aikaan tehty pitkäjänteistä työtä, mutta pelattu silti vain tuloksesta. Nyt Suomi-futis on pelattu maailmankartalle ja muidenkin tietoon, kommentoi avausmaalin tehnyt Jasse Tuominen.

Yleensä hillitysti esiintyvä päävalmentaja Markku Kanervakin oli liikuttunut vielä pressitilaisuudessa. Perinteiseen voittosuihkuun raahattu luotsi selvitteli ääntään useamman kerran, kun hän kiitti joukkuettaan, taustavoimia ja myös paljon rapaa niskaansa saanutta Palloliiton edesmennyttä johtajaa Pertti Alajaa. Alaja oli se, joka lopulta nosti pitkän päivätyön eri tehtävissä tehneen Kanervan A-maajoukkueen valmentajaksi.

Kanerva ei silti tinkinyt tyylistään: pelaajat ovat se, johon hän haluaa suurimman huomion kiinnittyvän.

– Imarteleehan se, että katsomosta huudetaan nimeä. Jossain 85. minuutin kohdalla alkoi olla vaikeaa pitää pokerinaamaa… mutta toivon suurimman kunnian menevän pelaajille. Ei tässä oikein tajua, mitä on saavutettu. Ehkä se iskee joskus parin päivän päästä. Tässä on vielä yksi pelikin jäljellä (Kreikka Ateenassa maanantaina), mutta ehkä tänään otetaan muutama kuohujuoma.

Pukki kuittasi asian omalla luonnonlapsen tyylillään:

– Se peli ei juuri nyt kiinnosta yhtään. Tänään pidetään hauskaa!

Ja eiköhän se ole yli 80 vuoden odotuksen jälkeen ihan sallittua.

Lue kattava reportaasi Huuhkajien nousun taustoista, fanikulttuurista ja tulevaisuudennäkymistä ensi viikon Avusta.

Kommentoi »