Apu

Huonesiivooja-hittikirjan kirjoittaja Nita Prose: ”Äidin esimerkki on ohjenuorani”

Huonesiivooja-hittikirjan kirjoittaja Nita Prose: ”Äidin esimerkki on ohjenuorani”
Kanadalainen Nita Prose on hurmannut koko maailman Huonesiivoja-dekkarillaan. Kirjan henkilöissä on elementtejä oikeista ihmisistä – myös Nitasta itsestään.
Julkaistu: 30.4.2022

Haastatteluhetkellä keväisessä Torontossa Kanadassa sataa lunta. Kirjailija Nita Prosen viisivuotias mopsi on säästä näreissään.

– Koirani tietää olevansa ”ainoa lapsi”, se on kaikin tavoin hemmoteltu. Se haluaisi varmasti myös kirjani markkinointimatkoille mukaan, mutta kukaan muu ei sitä haluaisi, omistaja nauraa hyväntahtoisesti.

Prosen esikoisteos Huonesiivooja (Bazar 2022) on ollut maailmanlaajuinen supermenestys. Kirjasta on jo tekeillä Hollywood-elokuva, jonka pääosaan on kiinnitetty brittinäyttelijä Florence Pugh.

Kirjan pääosassa on Molly, hotellisiivooja, joka sotkeutuu murhamysteeriin – mutta Molly ei olekaan aivan tavanomainen. Lukijan pääteltäväksi jää, onko Mollylla esimerkiksi autistisia piirteitä.

– En halunnut nimetä Mollyn tilaa. Siten lukijalta olisi kadonnut kirjani sanoma: se, että olemme kaikki lopulta ihan samanlaisia. Lukija olisi nähnyt Mollyn heti alusta alkaen vain toisenlaisena, Prose sanoo.

Kirjailija Nita Prose eli kustannuspäällikkö Nita Pronovost harrastaa tanssia. – Salsatuntini ovat olleet kaksi vuotta jäissä koronapandemian vuoksi, mutta jatkan heti, kun voin.

Huonesiivooja on perinteinen murhamysteeri, johon sekoittuu päähenkilön kasvutarina. Oikeus toteutuu, ja lukijalle jää tarinasta hyvä mieli.

– Halusin tutkiskella maailmaa, jossa Mollya on kohdeltu huonosti koko hänen elämänsä ajan vain siksi, että yksi hänen piirteistään on erilainen kuin muilla. Mietin, miltä näyttäisi, jos hän saisi oikeutta.

Kirja on myös kunnianosoitus erityisnuorille, joita Nita Prose itse aikoinaan opettajantyössä oppi tuntemaan.

– Se oli kokemus, jota en koskaan unohda. Ne nuoret kokivat yhteiskunnassa aivan käsittämätöntä julmuutta vain siksi, että olivat hiukan erilaisia. Silti heissä oli enemmän arvokkuutta, sopeutuvaisuutta ja sinnikkyyttä kuin niin sanotuissa ”normaaleissa” ihmisissä.

Päivätyö ei jää, vaikka esikoisteos oli jättimenestys

Kanadassa Simon & Schuster -kustantamon varatoimitusjohtajana ja kustannuspäällikkönä toimiva Nita Prose ei halua jättää vielä päivätyötään, vaikka esikoisteoksen jättimenestys sen taloudellisesti mahdollistaisikin.

– Menestyksen vuoksi ajanhallinta on elämässäni muuttunut haasteeksi. Rakastan työskentelyä toisten kirjailijoiden kanssa, saan energiaa auttaessani muita ratkaisemaan luovia pulmia. Olen onneksi aamuvirkku ja herään kello viideltä, jotta saan kaiken tehtyä.

Tällä hetkellä Prose miettii toista kirjaansa. Molly-fanit haluaisivat esikoiskirjalle jatkoa, mutta millainen kirja se olisi, kun Molly muuttui jo ensimmäisen kirjan aikana?

– On olemassa toivoa, että tapaamme Mollyn uudestaan. Mutta en ole yhden kirjallisuuslajin kirjoittaja, olen enemmän kiinnostunut sielukkaista hahmoista. Rakastan tyylien sekoittumista, ja kirjoitan varmasti jatkossakin tällaisia ”Frankenstein”-tyylikokeiluja.

"Joiltakin perimmäisiltä ominaisuuksiltamme olemme Mollyn kanssa samankaltaisia"

Huonesiivoojassa tavataan myös isoäiti, jonka elämänviisauksista Molly hakee tukea vaikeuksien keskellä. Nita Prose kertoo, että hänen oma, muutama vuosi sitten kuollut äitinsä on hahmon esikuva.

– Äitini oli hyvin erilainen kuin kirjan hahmo, riehakas ja elämäniloinen, täysin vailla häpeää. En tunne toista hänen kaltaistaan. Mutta äitini ehdoton rakkaus oli samanlaista, ja hänen esimerkkinsä oli ohjenuorani. Hänen äänensä mielessäni ei kuole koskaan.

Kirjailija myöntää, että Mollyn hahmossa on paljon tuttua – häntä itseään, nimittäin.

– Joiltakin perimmäisiltä ominaisuuksiltamme olemme samankaltaisia. Olen syönyt 40 vuotta saman aamiaisen, siivoan pöytäni työpäivän lopuksi aina samaan järjestykseen, mutta en todellakaan rakasta siivoamista, Prose nauraa.

Mikä se aamiainen on?

– Kaksi maapähkinävoi-hillovoileipää ja kahvia. Tämä on matkoilla haaste, sillä hotelleissa harvoin on juuri samaa maapähkinävoita tai hilloa. Minä en todellakaan ole se, joka valitsee hotellinsa runsaan aamiastarjonnan mukaan!

  • Nita Prose esiintyy Helsinki Lit -festivaalilla 14. toukokuuta 2022.

Kommentoi »