Tuulilasi

Huoli kumipölystä heräsi – "yhden auton renkaat kuluttavat 4-5 kiloa kumia"



Huoli kumipölystä heräsi – "yhden auton renkaat kuluttavat 4-5 kiloa kumia"

Autojen ympäristövaikutusten pienentämiseksi tehdään paljon tutkimusta ja lainsäädäntöä.
Teksti TL-verkkotoimitus
Kuvat Anssi Kienanen

Polttoaineet ovat lyijyttömiä ja rikittömiä, osin bioperäisiä. Uudet autot kuluttavat polttoaineita yhä niukemmin, joten myös hiilidioksidipäästöt ovat vähentyneet. Pakokaasut käsitellään katalysaattoreissa, auton materiaalit ovat kierrätettäviä, ja turvallisuus ylipäätään on parantunut.

Renkaiden kulutuskestävyyteen ei sen sijaan ole otettu vielä lainsäädännöllistä kantaa, huomauttaa LeasePlan. Tällä hetkellä EU-komission asetus rengasmerkinnöistä koskee vain vaatimuksia renkaiden polttoainetaloudellisuudesta, vierintämeluominaisuuksista sekä märkäpidosta.

Kulutuskestävyys saattaakin olla leasingfirman mukaan seuraava trendi autojen ympäristövaikutusten pienentämiseksi.

Ilma sakeana

Kevään tulo merkitsee myös katupölyn lisääntymistä. Ilmanlaatua pilaavia pienhiukkaspäästöjä syntyy ennen kaikkea nastarenkaiden rouhiessa tienpintaa, mutta renkaista lähtevä kumipöly on jäänyt toistaiseksi vähälle huomiolle.

Jokaisesta renkaasta kuluu elinkaarensa aikana reilu kilo kumia. Jos yksi rengas kestää noin 50 000 kilometriä, tuolla matkalla yhden auton renkaat kuluttavat 4-5 kiloa kumia.

Renkaiden koostumuksissa on luonnollisesti eroja. Käytetty kumiseos, nastojen määrä, sijoittelu ja asennus vaihtelevat ja vaikuttavat lopputulokseen eli siihen, kuinka paljon renkaasta irtoaa nastoja ja kumipölyä.

”Otetaan kilometrin pätkä Suomen vilkasliikenteisintä tietä, Kehä I:tä. Tuolla kilometrillä liikkuu vuorokaudessa noin 100 000 autoa, jotka ajavat yhteensä saman verran kilometrejä. Tienpätkällä kuluu siis joka päivä laskennallisesti kaksi rengassarjaa loppuun. Tämä tekee kymmenen kiloa kumipurua vuorokaudessa”, LeasePlanin tekninen päällikkö Jukka Myyrinmaa kertoo tiedotteessa.

”Suomessa myydään vuodessa noin kolme miljoonaa uutta autonrengasta. Kun jokaisesta renkaasta kuluu sen käyttöaikana pois aiemmin mainittu reilu kilo kumia, muuttuu vuositasolla kumia pölyksi noin kolme miljoonaa kiloa. Se ei olekaan enää vähäinen määrä.”

Seuraa Tuulilasin tallin ja automaailman tapahtumia Facebookissa

Julkaistu: 26.3.2014