Tuulilasi

Hummerit Eurooppaan


Hollantilaisesta Kroymans Corporationista tulee GM:n valmistamien isojen Hummer-maastoautojen Euroopan tuoja. Aiesopimus on tehty. Myynnistä huomattava osa keskittyy suuriin Hummer-erikoisliikkeisiin.

Kroymansilla on jo entuudestaan sopimus GM:n Cadillacin ja Corvetten tuonnista Eurooppaan. GM ei siten itse ole näiden autojen eikä Hummerin maahantuoja. Kroymans huolehtii maahantuonnin lisäksi autojen markkinoinnista, myynnistä ja huoltoverkostosta. Sopimus kattaa 27 Euroopan maata.

Kroymansin suunnitelmissa on perustaa Eurooppan yli 50 jälleenmyyntipistettä. Näistä 15 liikettä sijaitsee metropolialueilla, ja niistä tehdään Hummer-keskuksia. Kroymans ja GM laativat pisteille standardit, jotka liikkeiden ulkoasun, välineiden ja toimintatavan on täytettävä.

GM esitteli Geneven autonäyttelyssä maaliskuun alussa uuden ”keskikokoisen” Hummer H3 -mallisarjan. Sen myynti alkaa Euroopassa tämän vuoden jälkipuoliskolla. Mallin kiinnostavuutta Euroopassa lisää se, että auton saa myöhemmin myös dieselinä.

Hummerin myynti Euroopassa alkaa H3-mallisarjan autolla, jossa on viisisylinterinen, 3,5-litrainen Vortec-moottori. Sen teho on 164 kW (220 hv) käyntinopeudella 5 600 r/min. Myöhemnmin H3-mallisarjaa kehitetään edelleen vastaamaan USA:n ulkopuolella sijaitsevien markkinoiden odotuksia.

Viime vuonna Hummereita (H2-mallisarja) myytiin USA:n ulkopuolelle noin 1 200 kappaletta. Niistä Euroopassa myytiin 250 kappaletta.

Suomessa on liikenteessä muutama Hummer.

Hummer

GM hankki Hummerin omistukseensa vuoden 1999 lopulla AM General -yhtiöltä. Tavoitteena oli muuntaa alkujaan sotilaskäyttöön tehty maasturi siviililiikenteeseen sopivaksi. Kun merkki hankittiin, se oli varsin pieni. Vuonna 2000 Hummereita myytiin noin tuhat kappaletta, mutta vuonna 2003 myynti oli noussut jo yli 30 000 autoon vuodessa. Hummer on siten ollut GM:n nopeimmin myyntiä kasvattanut automerkki.

Vuonna 2003 GM ryhtyi tutkimaan mahdollisuuksia ryhtyä myymään Hummeria Euroopassa, Keski-Idässä ja Aasiassa. Nyt GM kertoo, että Hummeria kohtaan tunnetaan suurta kiinnostusta jopa sellaisissa maissa, joissa ei myydä paljoakaan suuria maastohenkilöautoja.

Kesällä 2004 GM teki sopimuksen venäläisen Avtotor-yhtiön kanssa Hummerin H2-mallisarjan kokoonpanosta ja myymisestä Venäjällä.

Jorma Viitanen

Julkaistu: 15.3.2005