Hullun hevosen tauti
Puheenaiheet
Hullun hevosen tauti
Nykyajan kaupunkilaistunut kuluttaja on niin vieraantunut luonnosta, ettei hän ymmärrä mitään syömiensä ruokien alkuperästä. Suuri osa ei edes tiedä – tai ainakaan halua tietää – että hänen kaupasta ostamansa liha on ollut joskus elävä eläin.
Julkaistu 27.2.2013
Apu

Niinpä on mahdollista, että ihmiset, jotka syövät hyvällä ruokahalulla lihaa, paheksuvat eläinten tappamista. Kuitenkin vain harvat heistä syövät eläimensä elävinä.

Eurooppaa ravisteleva hevosenlihaskandaali olisi ollut vältettävissä, jos valmisruokien tekijät ja markkinoijat olisivat ymmärtäneet tämän vieraantumisen. Pakkauksiin olisi pitänyt panna merkintä, ettei hevosta sovi syödä kenkineen.

Hevosen liha on hyvää ja terveellistä, mutta kengistä tulee vatsanpuruja.

Tietysti olisi kohtuullista, että ruokapakkauksessa olisi sitä, mitä tuoteselosteessa sanotaan, ja ettei siinä olisi sellaista, mitä ei sanota.

Valmisruokien hevosenliha ei ole kuitenkaan läheskään ensimmäinen suuren luokan ruokahuijaus. Meille on myyty vuosikymmenet esimerkiksi purkitettua kotimaista sikanautaa, vaikka on perusteltua syytä epäillä, onko sellaista eläintä edes olemassa – ainakaan Suomessa.

Hevosen leikkiä

Tuotteet, joissa on hevosenlihaa, vaikka sitä ei ole tuoteselosteessa mainittu, saatetaan hävittää. Jos niin todella tapahtuisi, kyse on hullun hevosen taudista, jota eivät sairasta hevoset, vaan päättäjät.

On niitä virheitä sattunut ennenkin, eikä kukaan ole joutunut vastuuseen.

Esimerkiksi pääministeri Jyrki Kataisen johtama valtioneuvoston kanslia tilasi hovifilosofi Pekka Himaselta selvityksen Suomen tulevaisuuden näkymistä. Hanke toteutettiin ilman kilpailutusta ja siitä maksettiin hulppeat 700 000 euroa.

Selvityksen tuoteselostuksessa lukee "Kestävän kasvun malli". DNA-tutkimuksissa on selvinnyt, että todellisuudessa paketissa on kopioita Himasen puppugeneraattorin aiemmista tuotteista – toisin sanoen silkkaa hevonpaskaa.

Selvitystä voi sinänsä pitää luotettavana, sillä osa sen tiedoista on suoraan hevosen suusta, osa hevosmiesten tietotoimistosta. Himasen putiikin 700 000 euron lasku oli hevosenleikkiä, ja valtiotalous joutuu hevoskuurille, jotta se on varaa maksaa.

Laimentajat

Keskusta esittää kaikkien ruokakaupassa myytävien alkoholijuomien laimentamista.

Kaikkihan nykyisin laimenee. Keskustan varhaisimman edeltäjän perustaja ja oppi-isä Santeri Alkio oli tiukka raittiusmies ja pasifisti.

Hänen opetuslapsensa ovat sittemmin laimentaneet sekä raittiutta että pasifismia.

Oluessa ja siiderissä saisi olla alkoholia saman verran kuin on nykyisin aatetta keskustan ja muiden puolueiden politiikassa – enintään 1,75 prosenttia.

Parempiin piireihin

Eduskunnan perustuslakivaliokunta vähentäisi vaalipiirit 14:stä 12:een.

Isommissa vaalipiireissä pienet puolueet saisivat ehdokkaansa läpi helpommin, ja vaalitulos vastaisi paremmin äänestäjien tahtoa. Juuri siksi suuret puolueet vastustavat isompia vaalipiirejä.

Pienet taas kannattavat – kunnes kasvavat itse suuriksi ja pääsevät niin sanottuihin parempiin piireihin.

Heittolaukauksia:

1. Siinä tanner ryskää ja aitaa kaatuu, kun hevosesta tehdään nautaeläintä.

2. Pitäisi tarkistaa myös, onko kalakukko todella tehty eläimestä nimeltä kalakukko.

3. Ikea-lihapullat ovat sitä, mitä asiakas haluaa, sillä hänen on koottava ne

itse sadasta pikku osasesta.

4. Ennen viisas hevonen vei uupuneen isännän kotiin. Nyt viisas isäntä vie uupunutta hevosta kotiin.

5. Loppuun ajettu hevonen joutui ennen makkaratehtaalle. Nyt hevonen ajaa makkaratehtaita loppuun.

6. Ainakin tietää, mitä syö, kun syö sanansa.

Kommentoi »