Apu

Hukkumiset: Suomen tilanne Pohjoismaita synkempi – Kristiina Heinonen: ”Hukkumiset liittyvät mökkikulttuuriin – jos yksi vinkki, se on pelastusliivi”

Hukkumiset: Suomen tilanne Pohjoismaita synkempi – Kristiina Heinonen: ”Hukkumiset liittyvät mökkikulttuuriin – jos yksi vinkki, se on pelastusliivi”
150 joka vuosi, puolet humalassa, neljä viidestä miehiä. Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton toiminnanjohtaja Kristiina Heinonen sanoo, että hukkumiskuolemia voisi ehkäistä hyvin yksinkertaisella keinolla.
Julkaistu: 20.6.2022

Suomessa hukkuu vuosittain keskimäärin 150 ihmistä. Heistä noin joka toinen on humalassa, ja vesiliikenneonnettomuuksissa hukkuneista vielä useampi on ollut alkoholin vaikutuksen alaisena.

Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton toiminnanjohtaja Kristiina Heinonen sanoo, että hukkumiskuolemia voisi ehkäistä hyvin yksinkertaisella keinolla.

– Suurin osa voitaisiin välttää oikealla turvallisuusasenteella, varautumisella ja selvin päin olemalla. Jos minun pitäisi antaa vain yksi vinkki, se olisi pelastusliivin käyttö.

Kansainvälisten tutkimusten mukaan jopa 80 prosenttia vesiliikenteessä hukkuneista olisi voitu pelastaa pelastusliiviä käyttämällä.

Suomen vuosittainen hukkumiskuolemien määrä on väkilukuun suhteutettuna suurempi kuin muissa Pohjoismaissa. Tämä ei selity vesistöillämme, naapurimaissakin on niitä.

– Meillä on muutenkin enemmän tapaturmia, ehkä enemmän alkoholinkäyttöä. Hukkumiset liittyvät usein mökkikulttuuriin, ja meillä hukkumisia pidetään jotenkin luonnonlakina. Kun Skotlannissa yhtenä viikonloppuna hukkui viisi ihmistä, järjestettiin hätäkokous. Meillä on sellaisia viikonloppuja juhannuksen lisäksi useita.

Heinosen mukaan hukkuneista yli 80 prosenttia on miehiä, ja monet ovat ikääntyneitä. Hän muistuttaa, että vesille lähtiessä pitäisi aina muistaa –pelastusliivin lisäksi – arvioida oma toimintakyky.

– Lämpimänä kesänä hukutaan jopa rantavesissä vilvoitellessa. Moni lähtee yksin vesille tutussa ympäristössä tai saunasta uimaan, vaikka aina pitäisi olla kaveri mukana turvana.

Kristiina Heinonen

Liikuntatieteiden maisteri Kristiina Heinonen, 44, on työskennellyt Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton toiminnanjohtajana kahdeksan vuotta.

Kommentoi »