Kuolema ja syntymä kielletty – Sosiaalipalveluita ei ole, karkotus uhkaa jokaista, joka ei elätä itseään – Tätä on elämä ikiroudan maassa
Puheenaiheet
Kuolema ja syntymä kielletty – Sosiaalipalveluita ei ole, karkotus uhkaa jokaista, joka ei elätä itseään – Tätä on elämä ikiroudan maassa
Ei synnytyssairaalaa, ei hautausmaata. Vainajat lähetetään mantereelle. Huippuvuorten historia on erikoinen, mutta niin on nykypäiväkin. Ilmastonmuutos uhkaa ikiroutaa, jonka suojiin kätketty koko maailman yhteinen siemenpankki.
Julkaistu 3.6.2020
Apu

Pohjoisella Jäämerellä sijaitseva Huippuvuoret on monella tapaa erityinen paikka. Siellä on maailman pohjoisin ympärivuotinen asutus – 2 900 ihmistä, 3 000 jääkarhua – sekä maailman pohjoisin yliopisto.

Saariryhmä on yksi harvoista paikoista, jonne voi muuttaa mistä päin maailmaa tahansa. Yksi ehto tulossa kuitenkin on: viisumia ei tarvita, mutta työpaikka ja asunto pitää olla, kertoo BBC.

Huippuvuorilla asuu vain noin 2 700 ihmistä, heistä noin 2 000 Longyearbyenissa.

Viikingit olivat ensimmäisiä

1200-luvun viikinkien uskotaan olleen ensimmäisiä Huippuvuorten kävijöitä. Ensimmäisenä saariryhmistä raportoivat hollantilaiset tutkimusmatkailijat, jotka etsivät Kiinaan johtavaa Koillisväylää vuonna 1596.

Seuraavina vuosisatoina saari toimi mursun- ja valaanmetsästäjien tukikohtana. Vuonna 1906 saarille perustettiin hiilikaivos ja kaivostoiminta oli alueen pääasiallinen teollisuusala lähes koko 1900-luvun. Tänään Huippuvuorten pääelinkeinoja ovat turismi sekä ympäristö- ja ekologinen tutkimus. 

Jääkarhut ovat tavanomainen näky ja myös suosittu turistinähtävyys Huippuvuorilla.

Ei virallista hallintoa vuoteen 1920

Huippuvuorilla ei ollut virallista hallintoa vuoteen 1920. Tuolloin saaristo siirtyi Norjan haltuun, joskaan kaikki emämaan lait eivät ulotu siitä 800 kilometriä pohjoiseen sijaitseville saarille.

Huippuvuoria ei saa käyttää sotilastarkoituksiin, eikä siellä ole Norjan sosiaalipalveluita. Saarilta voidaan karkottaa jokainen, joka ei pysty elättämään itseään.

Myös kuolleet lähetetään pois – alueella ei saa järjestää hautauksia maaperän ikiroudan vuoksi. Myöskään synnytyssairaalaa ei ole.

Luonto Huippuvuorilla on henkeäsalpaavan kaunis.

Koko maailman yhteinen siemenpankki ikiroudan kätköissä

Ikiroudan ja ympärivuotisen kylmyyden johdosta Huippuvuoret on ihanteellinen paikka maailman yhteiselle siemenholville.

Sinne on säilötty yli 980 000 viljelykasvin siementä vuodesta 2008 lähtien. Holvin tarkoituksena on varjella ruokakasvien perimää luonnon tai ihmisen aiheuttamilta katastrofeilta.

Lämpenevä ilmasto tuo tummia pilviä myös ikiroudan ylle. Vuodesta 1971 Huippuvuorten keskilämpötila on noussut neljä astetta eli viisi kertaa nopeammin kuin muualla maapallolla.

Svalbard Global Seed Vault -siemenholvin sisäänkäynti Longyearbyenissa Norjassa. Siemenet on säilötty ikiroutaan.
Kommentoi »