Apu

Huippumenoa autiomaassa – superkiesi nimeltä Verikoira tavoittelee äänen nopeutta

Huippumenoa autiomaassa – superkiesi nimeltä Verikoira tavoittelee äänen nopeutta
Kalaharin autiomaassa tehtiin ennätys. ”Verikoira” ylsi testiajossa 1010 kilometrin tuntinopeuteen.
Julkaistu: 16.12.2019

Britanniassa valmistettu Bloodhound (Verikoira) LSR -superauto ylsi marraskuussa uuteen nopeusennätykseensä, kun se kiihdytti aavikkoradalla yli tuhannen kilometrin tuntinopeuteen. Ratin takana oli entinen hävittäjälentäjä Andy Green. Koeajossa auton alla mitattiin ääntä nopeampaa ilmavirtausta, joka irrotti kolmen metrin pituudelta maalia sen pohjasta.

Pyörille nostettua rakettia muistuttava superauto  on varustettu hävittäjälentokoneissakin käytetyllä suihkumoottorilla sekä rakettimoottorilla.

Bloodhoundin 95-kiloiset alumiinipyörät pyörivät täydessä vauhdissa 10200 kierrosta minuutissa. 

Testit tehdään Etelä-Afrikassa Kalaharin autiomaassa, jonne on Bloodhoundia varten tehty 22 neliökilometrin kilparata. Auton kitkattoman ja turvallisen kulun takaamiseksi paikalta on rahdattu pois 16500 tonnia kivimassaa.

Brittiläinen Bloodhound-hanke alkoi 2008. Ajoneuvon kehityksen myötä sillä on vuosien varrella päästy yhä suurempiin nopeuksiin. Tavoitteena on, että ”Verikoira” yltää vielä tuhannen mailin tuntinopeuteen (1609 km/h) eli kulkee 1,3 kertaa ääntä nopeammin.

Pronssikauden simaresepti

Historia. Muinaisten viikinkien ja kelttien suosikkijuoma oli hunajasta valmistettu vahva sima. Skotti Christopher Mullin elvyttää tuhansien vuosien takaisia reseptejä etsimällä tietoa paikallisista arkeologisista lähteistä, kertoo BBC. Hän valmistaa juomaa käyttämällä hunajaa, jolle lisämakua antavat alueen marjat. Kemikaaleja ei tarvita, sillä hunaja toimii säilöntäaineena.

Brittein saarilla eliitti luopui suositusta hunajasimasta, kun viinejä alettiin keskiajalla tuoda Välimeren maista. Rahvaan keskuudessa iso muutos oli humalan käyttö, jonka avulla olut saatiin säilymään.

3 x Yliopistoon!

1. Suomen Palloliitto ja Jyväskylän yliopisto perustavat työelämäprofessuurin liikuntatieteelliseen tiedekuntaan. ”Jalkapalloprofessori” alkaa kehittää valmennusta- ja koulutusta 1.1.2020. Huippujalkapallon ohella tavoitteena on liikuttaa lapsia ja nuoria.

2. Hancockissa Yhdysvaltain Michiganissa toimii Suomi-yliopisto (Finlandia University). Sen perustivat paremmasta elämästä unelmoineet suomalaissiirtolaiset. Oppiaineita ovat muun muassa taide ja design sekä kauppa- ja terveystieteet.

3. Jääpalloseura Lappeenrannan Veiterän edustusjoukkueen ja P21-ikäluokan pelaajat pääsevät maksutta opiskelemaan LUT-yliopiston ja LAB-ammattikorkeakoulun avoimia kursseja. Veiterä-Akatemia tukee pelaajia, joilla on motivaatio yhdistää jääpalloura ja korkeakouluopinnot.

Kommentoi »