Tuulilasi

Huimaa suomalaista innovaatiota – auton jalopuulistaan integroitua elektroniikaa


Johtava rakenteellisen elektroniikan suunnittelija ja valmistaja TactoTek sekä luksusautojen somisteosia puusta, alumiinista ja korkealuokkaisista muoveista valmistava saksalainen Quin ovat julkistaneet aloittaneensa yhteistyön.
Kuvat TactoTek

Yritykset ovat kehittäneet auton sisätiloihin jalopuulistan, johon on integroitu elektroniikkaa. Yhdestä, saumattomasta osasta koostuvassa rakenteessa on kapasitiivisia kosketuskytkimiä sekä valaistua pintaa.

Elektronisten toimintojen integroiminen laadukkaisiin materiaaleihin, kuten jalopuuhun, vastaa autoteollisuuden muotoilun trendeihin: käytetyn tilan optimointiin ja massan vähentämiseen samalla, kun ohjaamoiden halutaan olevan miellyttäviä ja tyylikkäitä tiloja sekä kuljettajille että itsenäisesti ajavien autojen matkustajille.

“Quin on tunnettu somistelistojen valmistaja, jonka asiakkaita ovat luksusautomerkit ympäri maailman. Yhdistämällä tyylikkääseen materiaaliin kosketuksella toimivia säätimiä, auton matkustajille voi tarjota samankaltaisen käyttökokemuksen, mihin he ovat tottuneet esimerkiksi älypuhelimissa ”, toteaa oululaisen TactoTekin toimitusjohtaja Jussi Harvela

“Tämä yhteistyö toimii jälleen yhtenä esimerkkinä rakenteellisen elektroniikan (IMSE, Injection Molded Structural Electronics) monista sovelluskohteista.”

IMSE-ratkaisuissa kosmeettisena pintana toimii usein muovinen IML-kalvo. Quinin erityisosaamiseen puolestaan kuuluu muiden materiaalien, kuten puun käyttäminen kosmeettisena pintana, ja pinnan viimeistely auton sisäosien laatuvaatimusten mukaisesti.

“Yhdistämällä monimutkaisen elektroniikan näyttävään, ohueen ja kevyeen osaan, tuomme myös tehokkuutta auton kokoonpanoon. Lisäksi voimme tarjota samaa muotoilua ja toiminnallisuutta sekä muovi- että puupintaisina versioina, joten ratkaisu soveltuu hyvin eri varustelutasojen autoihin”, huomauttaa Quin Automotiven kehitysosaston johtaja Klaus Bieniek.

“Tulemme jatkamaan yhteistyötä TactoTekin kanssa laajentaaksemme tarjontaa eri käyttökohteisiin ja pintamateriaaleihin. ”

(Lähde: TactoTek)

Julkaistu: 14.11.2017