Tuulilasi

Horror - traktori motarilla!Horror - traktori motarilla!

Pimeä ja tihkusateinen aamu Espoossa. Kello on vähän yli puoli seitsemän, kun kaarran Kolmoskehältä Turun moottoritielle - Helsingin suuntaan totta kai. Jono etenee normaaliin tapaan, vauhti on näin aamuvarhaisella reipas: 80-100 km/h.
Teksti Lauri Larmela
Kuvat Juha Juntto

Muutaman minuutin jälkeen autovirta  alkaa pumpata oudosti. Tihrustan usvan sekaan, ja koetan löytää syytä kanitukselle. Vielä hetki, ja vauhti tippuu jonnekin neljänkympin tietämille. Kiroan raskaasti: mikä ihme tässä oikein maksaa!?

Jonon tiivistyessä tiukaksi ketjuksi äkkään pimeydestä kaksi isoa työvaloa, jotka ampuvat suoraan kohti liikennevirtaa. Mikä ihmeen höskä tuolla oikein liikkuu – rikkinäinen roskisauto, vai venäläinen ufo?

Kun pääsen tappituntumalle, en ole uskoa silmiäni: valoja kantava laite on ihan aito traktori! En osaa tieliikennelain pykäliä kovin hyvin ulkoa, mutta olen silti varma, että traktorilla ajo moottoritiellä on jyrkästi kielletty.

Pörrään traktorin perässä ihan tutkimusmielessä. Jos se vaikka olisi kunnostustöissä tai muulla asiallisella keikalla. Mutta ei: ihan selkeää siirtoajoa.

Päätän yrittää ohitse. Ei muuten ole helppoa, kun oma nopeus on 40 km/h, ja pitäisi ängetä viereiselle kaistalle, jossa liikennevirran vauhti on 80 km/h tai yli. Onnistunut ohitus perustuu yllätykseen, kuten Tuulilasin legendaarinen toimittaja Matti Järvi jo aikoinaan totesi: turbo-Nissan nujertaa turbo-Valtran ilman peltivaurioita.

Lopuksi terveiset kaikille traktorimiehille: jos ja kun lunta alkaa taas pyryttää, niin älkää nyt tukkiko pääkaupunkiseudun kehäteitä niillä monstereillanne. Kehätiellä traktorilla saa käsittääkseni ajaa – valitettavasti.

Tilaa Tuulilasin viikkokirje, joka pitää sisällään automaailman ajankohtaisimmat ja tärkeimmät asiat. Viikkokirje ilmestyy perjantaisin.  

Julkaistu: 9.1.2015