Apu

Hongkong pelkää vapautensa puolesta: "Kukaan ei enää sano Pekingille vastaan" – Maailman lehdet

Hongkong pelkää vapautensa puolesta: "Kukaan ei enää sano Pekingille vastaan" – Maailman lehdet
Hongkongissa kiellettiin ensi kertaa mielenosoitukset Tiananmenin vuoden 1989 verilöylyn muistoksi. Demokratia-aktivistit pelkäävät, että Kiina ottaa Hongkongin täysin komentoonsa ja maailma sulkee sen voimapolitiikalta silmänsä.
Julkaistu: 23.6.2020

Hong Kongin Victoria-puisto oli hiljainen 4. kesäkuuta, vaikka se on Tiananmenin aukion verilöylyyn vuonna 1989 päättyneiden mielenosoitusten vuosipäivä. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun Hongkongin hallinto kielsi muistotilaisuuden. Syyksi sanottiin korona, mutta nyt hongkongilaiset ovat tilanteessa, jossa Kiina voi tehdä saman heille kuin mannerkiinalaisille, arvioi Newsweek International (19.6.).

”Peking on viemässä vapautemme, eikä kukaan sano sille vastaan”, sanoo Demosisto- demokratialiikkeen perustaja Nathan Law, 26.

Selviytyjät

Koronaviruksen hiipuessa Euroopassa epidemia on yhä vakavassa vaiheessa muun muassa Intiassa.

India Today (22.6.) esittelee taudista parantuneita, jotka ”joutuivat sukeltamaan viruksen syövereihin ja nousivat sieltä ylös”.

Tarinansa kertovat muun muassa keski-ikäinen yrittäjäaviopari, 26-vuotias insinöörinainen, eristyksiin yrityksensä tiloihin joutunut laboranttimies, 30-vuotias kotiapulaisnainen ja viisikymppinen pankkivirkailijamies. Vaikka laajan kansireportaasin haastateltavat ovat eri puolilta Intiaa, heidän kaikkien voi katsoa kuuluvan vähintään keskiluokkaan.

Pahiten tauti koettelee ahtaissa slummeissa asuvaa väestöä, sillä mahdollisuutta sosiaaliseen eristäytymiseen ja muiden ihmisten välttelyyn ei käytännössä ole lainkaan. Lisäksi hygienian ylläpitäminen on vaikeaa, koska juoksevaa vettä ja käymälöitä on käytettävissä hyvin rajallisesti.

Intiassa on vahvistettu noin 350 000 tartuntaa ja 12 000 kuollutta, mutta luvut eivät välttämättä ole kansainvälisesti vertailukelpoisia.

Polunraivaajat

Now-lehti (11.6.) esittelee viisi kanadalaista pioneeria, joiden katsotaan edistävän tasa-arvoa ja sekä edustavan uutta toivoa monin tavoin vaikeana aikana. Kaikilla on itselläänkin monikulttuurinen tausta

Lehden esittelemisistä innovaattoreista esimerkiksi Janet Smylie jäljittää koronavirusta alkuperäiskansojen yhteisöissä. Nathalie Younglai edistää monikulttuurisuutta ja diversiteettiä kanadalaisessa näytelmä- ja elokuvamaailmassa ja Kamran Khan etsii infektiolääkärinä varhaisia merkkejä tartuntataudeista sekä hoitoa niihin.

Vastustajat

”Lääkäreinä, terveydenhuollon johtajina ja mustina miehinä ilmaisemme vihamme, surumme ja osanottomme George Floydin ja kaikkien muiden mustien miesten ja naisten kuolemista Amerikassa. Meidän kaikkien on noustava rakenteellista rasismia vastaan”, kirjoittavat Lloyd Dean ja Kevin Lofton Modern Healthcaressa (15.6.)

Chicagolaisen CommonSpiritHealthin toimitusjohtajat muistuttavat, että pääsy terveydenhuollon palveluihin ja jopa mustan väestön hälyttävän korkea koronakuolleisuus ovat vain yksi osa koko yhteiskunnan läpäisevää rasismia.

Kommentoi »