Tuulilasi

Hondaltakin tuotantovalmis vetyauto – toimii myös liikkuvana energianlähteenä


Honda on paljastanut kuvan ja tietoja uudesta tuotantovalmiista FCV-polttokennoautosta, joka esitellään suurelle yleisölle Tokion autonäyttelyssä.
Teksti Max Lange
Kuvat Honda

FCV on lyhenne sanoista ”Fuel Cell Vehicle”, eli suomeksi polttokennoauto. Hondan mukaan auton virallinen nimi tullaan paljastamaan ennen auton tuotannon alkua. FCV:ssä on paljon samoja piirteitä kuin vuosi sitten julkaistussa FCV-konseptiautossa.

FCV ei itse asiassa ole Hondan ensimmäinen vetyauto, joka on ollut saatavilla julkisesti. Hondalla oli muutama vuosi sitten käynnissä ohjelma Kaliforniassa, jossa rajattu ryhmä ihmisiä pystyi ajamaan FCX-Clarity –nimisellä vetyautolla. Uusi FCV on tarkoitettu laajemmille markkinoille Toyota Mirain tapaan.

FCV lanseerataan ensin Hondan kotimarkkinoilla Japanissa vuoden 2016 alkupuoliskolla. Eurooppa ja Yhdysvallat seuraavat vuoden 2016 jälkipuoliskolla. Euroopassa FCV:n myyntialueita määrittää vetytankkauspisteiden laajuus ja infrastruktuuri Mirain tapaan.

Honda väittää FCV:n olevan ensimmäinen tuotantovalmis vetyauto, jossa polttokennotekniikka on onnistuttu pakkaamaan samaan tilaan kuin perinteisissä polttomoottoriautoissa. Tilankäytön suhteen ei ole siis jouduttu tekemään kompromisseja.

Auton toimintamatka on myös melko vaikuttava, sillä Honda lupaa yhdellä tankkauksella ajomatkaa jopa 700 kilometriä. Toyota Miraissa vastaava lukema on 650 km. Honda ei vielä tässä vaiheessa ole paljastanut muita teknisiä tietoja tai suorituskykyarvoja, mutta japanilaismerkki lupaa ”jännittävää ajokokemusta”.

FCV erikoisin ominaisuus on, että se pystyy myös tuottamaan vedystä sähköenergiaa ja jakamaan sen erityisen invertterin välityksellä auton ulkopuolelle. Esimerkiksi hätätilanteissa FCV voi jakaa energiaa kotitalouksille.

Tilaa Tuulilasin viikkokirje, joka pitää sisällään automaailman ajankohtaisimmat ja tärkeimmät asiat. Viikkokirje ilmestyy perjantaisin.

Lue uusin Tuulilasi diginä hintaan 4,90.

Julkaistu: 1.10.2015