Apu

"Hollywoodin mukavin mies" Tom Hanks: "En siedä, että hyväntahtoisuuttani käytetään hyväksi"

"Hollywoodin mukavin mies" Tom Hanks: "En siedä, että hyväntahtoisuuttani käytetään hyväksi"
Tom Hanks on tavallinen pulliainen, josta tuli Hollywoodin kestotähti. Hänen elämässään on kaikki hyvin, kun hän saa nukahtaa vaimonsa Rita Wilsonin viereen iltaisin. Tänä keväänä hän on kertonut koronataistelustaan julkisesti.
Julkaistu: 5.7.2020
Tom Hanks, 63, ei ota itseään turhan vakavasti. Kolme vuotta sitten hän tarjoili Kultainen maapallo -gaalassa martineja pöytäseurueelleen, The Post -elokuvan ohjaajalle Steven Spielbergille ja vaimolleen Rita Wilsonille, 63. Tänä vuonna, kun hänet palkittiin elämäntyöpalkinnolla samassa tilaisuudessa, hän liikuttui kyyneliin kiittäessään perhettään ja pitkään jatkunutta myötätuulta.
Maaliskuussa koitti myrsky. Hän oli kuvaamassa Elvis Presleystä kertovaa elokuvaa Australiassa, kun hän ja Rita sairastuivat koronaan. Elviksen managerin, eversti Tom Parkerin rooli jäi, kun pari päätyi sairaalahoitoon. He kertoivat kokemuksistaan sosiaalisessa mediassa. Myöhemmin Hanks kommentoi tilannetta.
– Olin voipunut 12 minuutin kevytkuntoilun ja venyttelyn jälkeen. Kun ihmettelin sitä, sairaanhoitaja katsoi minua kuin olisin hölmö ja sanoi, että sinulla on korona. Lopulta makasin suurimman osan vuorokaudesta vuoteessa. Olin väsynyt, kroppaani kolotti ja nukuin paljon.
Ritalla kuume kohosi korkeaksi, häntä huimasi ja hän menetti maku- ja hajuaistinsa kolmeksi viikoksi.
Maaliskuun lopussa pariskunta pääsi matkustamaan takaisin kotiinsa Los Angelesiin. Siellä toipuminen jatkui. Huhtikuussa Hanks juonsi yhden Saturday Night Live -ohjelman jakson, jossa hän vitsaili omalla kustannuksellaan: ”Kukaan ei halua olla lähelläni.”
Voit katsoa Hanksin juontomonologin alta:
Koettelemuksen ajan Hanksin motto on ollut: pidetään huolta itsestämme ja toisistamme.

Lapsuudenkodissa ei puhuttu tunteista

Hanks ei oppinut avoimuuttaan lapsuudenkodissaan, sillä siellä ei tunteista puhuttu. Kaliforniassa syntyneen pojan vanhemmat erosivat, kun hän oli neljä.
Elokuvassa Big – isoksi yhdessä yössä (1988) Hanks esitti poikaa, jonka toive toteutui: hänestä tuli aikuinen. – Rooli oli hauska, haastava ja rentouttava, Hanks sanoo.
Nuorin lapsista, Jim, jäi asumaan Janet-äidin kanssa, joka työskenteli sairaalassa. Tom muutti vanhempien sisarustensa Sandran ja Larryn kanssa temperamenttisen Amos-isän luokse. Aikuisena Hanks on miettinyt syytä isänsä äkkipikaisuuteen.
"Kävin lapsena säännöllisesti kirkossa. Tosin uskonnot vaihtuivat sen mukaan, ketä isä tapaili."
– Hän varttui 1930-luvun laman aikana. Kaikesta oli pulaa, ja influenssa oli tappava tauti. Valmistuttuaan high schoolista hän liittyi merivoimiin. Hän korjasi laivoja toisen maailmansodan Tyynenmeren taisteluissa ja koki osansa pommituksista. Kun hän palasi kotiin, hän meni naimisiin äitini kanssa. He saivat neljä lasta, mutta eivät tulleet toimeen keskenään.
Vuonna 2019 ensi-iltansa saanut Toy Story 4 jatkoi Hanksin elämää lelumaailman sheriffi Woodyna.
Isä irtisanoutui usein kiukuspäissään kokin töistään. Epävarmuus elannosta kiristi tunnelmaa kotona. Ilmapiiriä tasapainottivat Tomin vanhemmat sisarukset.
– Pikkupoikana säästin rahaa astronauttinukkeen, jonka näin lähikaupassa. Sen hintalappu oli dollari ja 95 senttiä. Kun minulla oli summa koossa, menin ostamaan sitä. Rahani eivät kuitenkaan riittäneet, koska en ymmärtänyt, että summan päälle lisättiin verot. Säästin lisää, että sain lelun. Se oli minulla kolme vuotta, ja se on yhä tärkeä lapsuudenmuisto.
Toinen Oscar tuli vuoden 1994 draamasta Forrest Gump.
Nuoruutta väritti vanhempien uusien kumppanien elämäntyyli. Äiti meni naimisiin neljästi, isä löysi elämänsä rakkauden kolmannesta vaimosta. Tom oli silloin 14-vuotias.
– Kävin lapsena säännöllisesti kirkossa. Tosin uskonnot vaihtuivat sen mukaan, ketä isä tapaili. Opin, mikä eri uskontoja yhdistää ja mikä niitä erottaa. Mutta ennen kaikkea opin, että kirkollispyhät ovat tärkeitä traditioiden kannalta. Henkisyys taas on omaa sisäistä kanssakäymistä jumalan, kosmoksen tai sen kanssa, mihin sitten uskookin.
Hän käy vieläkin toisinaan kirkossa.
– Pidän siitä, että siellä on aikaa hiljentyä miettimään elämää ja henkisyyden mysteereitä.
Hanks voitti neljännen Kultainen maapallo -palkintonsa vuoden 2000 selviytymisdraamasta Cast Away – tuuliajolla.
Tulisieluinen isä muutti perheensä kanssa usein paikasta toiseen. Hanks oppi sopeutumaan uusiin ympyröihin. Joidenkin lapsuudenkavereidensa kanssa hän pitää vieläkin yhteyttä.
– Vaikka olin ujo ja viihdyin hyvin yksikseni, itse asiassa pidin siitä, että olin uusi tyyppi koulussa. Löysin yleensä muutaman kaltaiseni nörtin kaverikseni. Olin kaiken kaikkiaan kiltti lapsi. Sain mennä ja tulla oman tahtoni mukaan. En aiheuttanut ongelmia muuten kuin innostumalla kymmenen minuutin välein jostakin uudesta. Tarkkaavaisuus- ja ylivilkkaushäiriön takia minun oli vaikea keskittyä opiskeluihin.
Elokuvan Sully – uroteko Hudson-joella (2016) kuvauksissa Hanks yllättyi Clint Eastwoodin pelkistetystä ohjaustyylistä. Kuvauksissa ei harjoiteltu, ja kohtaukset kuvattiin yhdellä otolla.
Kotona oli väritelevisio, josta näkyi kuusi kanavaa. Sitä pidettiin silloin luksuksena. Elokuvamaailma imaisi Hanksin mukaan ensimmäisen kerran 12-vuotiaana, kun hän näki elokuvan 2001: Avaruusseikkailu. Vasta lukioaikoina hän sai ahaa-elämyksen, että haluaa näyttelijäksi.
– Kuljin bussilla tai pyörällä julkiseen kouluun. Silloin ne olivat vielä halpoja ja tasokkaita. Minulla ei ollut tarpeeksi rahaa saati hyviä arvosanoja, jotta olisin päässyt yksityiseen opinahjoon.
Hanks opiskeli näyttelemistä Pohjois-Kaliforniassa. Yleisopinnoista erityisesti kemia meni häneltä yli hilseen.
Tom Hanks voitti ensimmäisen Oscar-palkintonsa vuoden 1993 draamasta Philadelphia.
– Olisin reputtanut kurssin, ellei opettajani, jolla oli tiukka maine, olisi vahingossa nähnyt minua Shakespearen näytelmässä Loppiaisaatto. Sen jälkeen hän uskoi kykyihini näyttelijänä ja päästi minut säälistä läpi loppukokeesta.

"Kostean illan jälkeen ohjaaja antoi meidän kuulla kunniamme"

Kun tarinoiden maailma imaisi Hanksin mukaansa, se vei hänet oppipojaksi ohiolaiseen ammattiteatteriin. Siellä hän oppi asiat näyttelemisestä valaistukseen ja teatteriproduktioiden hallitsemiseen sekä työmoraalin.
– Tulimme näyttelijäporukan kanssa yhtenä päivänä kostean illan jälkeen myöhässä harjoituksiin. Ohjaaja antoi meidän kuulla kunniamme, syystä. Silloin opin, että näyttelijän on aina oltava hyvissä ajoin paikalla.
New Yorkissa, vuonna 1979, hän kuvasi ensimmäisen elokuvansa, kauhupätkän He Knows You’re Alone.
"Kotona oli kaksi pientä lasta ja vaimo, enkä tiennyt, riittävätkö rahat lainanlyhennyksiin."
Pian sen jälkeen hän sai pääroolin sitcomista Bosom Buddies.
– Kun ohjelma lopetettiin, minulla ei ollut mitään kiikarissa seuraavaan vuoteen. Kotona oli kaksi pientä lasta ja vaimo, enkä tiennyt, riittävätkö rahat lainanlyhennyksiin.
Esikoispoika, näyttelijä Colin Hanks syntyi vuonna 1977. Seuraavana vuonna Tom Hanks meni naimisiin nuoruudenrakkaansa ja Colinin sekä myöhemmin syntyneen Elizabethin äidin, Samantha Lewesin kanssa. Pari erosi vuonna 1987. Samantha kuoli vuonna 2002 syöpään.
Tom kuvasi poikansa Colinin kanssa elokuvan The Great Buck Howard vuonna 2008. He esittävät siinä isää ja poikaa.
– Perheen perustaminen oli elämäni isoin muutos. Sen jälkeen minun oli otettava vastuu muistakin kuin itsestäni, en pystynyt enää vaikuttamaan kaikkiin asioihin, vaikka olisin kuinka halunnut.
Myöhemmin Hanks tunsi tunnontuskia siitä, ettei hän ottanut lasten tunteita aina huomioon.
– Muistan, kun Colin oli pieni. Olin lähdössä jonnekin, ja hän huusi perääni. Minä vain kävelin autoon enkä katsonut perääni. Tapahtuma on painanut mieltäni. Kysyin häneltä myöhemmin siitä, mutta onneksi hän ei muista tilannetta. Se on säästänyt hänet monelta terapiakäynniltä.
Yhdysvaltain presidentti Barack Obama palkitsi Hanksin presidentin vapaudenmitalilla vuonna 2016.
Ohjaaja Ron Howard tarjosi Hanksille osaa vuoden 1984 romanttisessa komediassa Splash. Neljä vuotta myöhemmin ilmestynyt komedia Big – Isoksi yhdessä yössä toi ensimmäisen Oscar-ehdokkuuden.
– Kun kuvasin Big-elokuvaa, olin eronnut kahden lapsen isä, asuin vaatimattomasti ja minulla oli vero-ongelmia, koska olin kuunnellut huonoja talousneuvoja. Komediasta tuli menestys ja samalla yksi käännekohta elämässäni. Pystyin maksamaan asunnon vuokran, korjaamaan auton, ostamaan lapsille joululahjoja ja käymään hammaslääkärissä. Silloin iso taakka lähti hartioiltani.
Samana vuonna ilmestynyt Keikalla-elokuva jatkoi positiivista virettä.
– Silloin tajusin, että en enää todistellut itselleni, että osaan näytellä.

Menestyselokuvia toisensa perään

Pomoksi Hanks on kutsunut elämänsä aikana monia ohjaajia, kuten Steven Spielbergiä, Ron Howardia, Nora Ephronia, Robert Zemeckisia, Mike Nicholsia, Paul Greengrassia, Clint Eastwoodia ja Marielle Helleriä.
– Elokuva on ohjaajan näkemys tarinasta, joten hän on kuvauksissa porukan pomo. Kunnioitan sitä.
"Minusta on vieläkin kummallista nähdä itseni valkokankaalla, kuulostan nörtiltä ja näytän hassulta. Minulla on vino nenä ja maksaläiskiä naamassa."
Viime vuosituhannen viimeisellä vuosikymmenellä Hanks teki menestyselokuvan toisensa perään: Omaa luokkaansa, Uneton Seattlessa, Philadelphia, Forrest Gump, Apollo 13, Pelastakaa sotamies Ryan, Vihreä maili. Hän myös aloitti käsikirjoittamisen, ohjaamisen ja tuottamisen.
– Minusta on vieläkin kummallista nähdä itseni valkokankaalla, kuulostan nörtiltä ja näytän hassulta. Minulla on vino nenä ja maksaläiskiä naamassa. Toivon, että elokuvani koskettavat ja yllättävät ihmisiä, mutten osaa sanoa, onnistunko siinä.
Ura on jatkunut tasaisena, suurimmaksi osaksi laatutuotannoissa.
– Olen onnellinen, että töitä riittää vielä. Minulla on ollut pitkä ura, johon on mahtunut huippuja ja pohjanoteerauksia. Nykyään virhearvioinnit unohdetaan nopeammin kuin aikaisemmin. Se ei ole paha asia.
Hanksin uusimman elokuvan, toiseen maailmansotaan sijoittuvan Greyhoundin, piti ilmestyä toukokuussa elokuvateattereissa. Korona pisti julkaisusuunnitelman uusiksi, ja Sony, jolla oli elokuvan maailmanlaajuiset levitysoikeudet, myi Greyhoundin Applen suoratoistopalvelu Apple TV+:lle 70 miljoonalla dollarilla. Hanks esittää elokuvassa laivaston sota-aluksen kapteenia.
Tammikuussa Tom palkittiin Kultainen maapallo -gaalassa Cecil B. DeMille -palkinnolla. Mukana olivat Colin ja hänen puolisonsa Samantha (vas.) vaimo Rita sekä Chester, Elizabeth ja Truman.
Hanksilta kysytään usein, mikä on kestävän avioliiton salaisuus. Hän rakastui Rita Wilsoniin komedian Apua – meitä autetaan! kuvauksissa 1985. Ensi kerran he olivat tavanneet Bosom Buddies -sarjan kuvauksissa. Pari meni naimisiin kolmisen vuotta myöhemmin. Heillä on kaksi poikaa, Chester ja Truman.
– Sitoutuminen on haaste kaikille, ei pelkästään näyttelijöille. Asiaa auttaa hyvä kumppani. Suhtaudun liittoon vakavasti. Onneksi olen ollut tarpeeksi fiksu ja pitänyt hänestä kiinni. Tuemme ja kannustamme toisiamme ottamaan uusia haasteita. Elämä muuttuu, ja me kehitymme sen mukana koko ajan.
Rita lukee Tomia kuin avointa kirjaa.
– Hän saa minut puhumaan kaikista asioista. Yleensä en silti mene kotiin huonotuulisena, vaan jätän työhuolet työpaikalle.
"Nyt, kun lapset ovat muuttaneet pois kotoa, elämme Ritan kanssa kuin parikymppiset, sillä voimme tehdä, mitä haluamme."
Lasten aikuistuminen on muuttanut pariskunnan arkea.
– Lapset olivat pienenä ihania, mutta kaikki energia meni heihin. Ensimmäinen helpotus oli, kun heidän vaippojaan ei tarvinnut enää vaihtaa, seuraava, kun he oppivat peseytymään itse, Hanks sanoo.
– Kun he menivät kouluun, oma aika lisääntyi tunneilla päivässä. Nyt, kun he ovat muuttaneet pois kotoa, elämme Ritan kanssa kuin parikymppiset, sillä voimme tehdä, mitä haluamme.

Terveysongelmat pakottivat muutokseen

Arkeen tuli haasteita terveysongelmien vuoksi. Hanks kertoi vuonna 2013 sairastavansa tyypin 2 diabetesta. Hän sai verensokeriarvot kontrolliin, kun muutti ruokavaliotaan.
– Lääkärini varoitti minua korkeista sokeriarvoista yli vuosikymmenen, mutta en kiinnittänyt siihen aluksi huomiota. Sitten aloin syödä terveellisemmin ja liikkua enemmän.
Enää Hanks ei ota rooleja, joissa fyysinen muodonmuutos olisi radikaali.
– Olen liian vanha lihottamaan tai laihduttamaan itseäni. Muutos vaikuttaisi maksaani ja munuaisiini, polvenikaan eivät kestäisi sitä.
Wilsonilla todettiin rintasyöpä vuonna 2015. Hän kävi läpi rintojen poisto- ja korjausleikkaukset.
Hanksin uusin elokuva Greyhound nähdään Apple TV+:llä.
Tom Hanks kuvailee itseään tavalliseksi pulliaiseksi, jolla on käynyt mieletön tuuri. Elokuvaroolit vievät hänet seikkailusta toiseen. Siviilissä hän väittää pelkäävänsä jopa liikennettä ja hermostuvansa, jos printteri ei toimi.
– Olen aika rauhallinen ja lojaali kaveri. Kun minun ei tarvitse olla valokeilassa, seuraan mielelläni asioita sivusta.
Hanks väittää pelkäävänsä siviilissä jopa liikennettä ja hermostuvansa, jos printteri ei toimi.
Haastatteluissa Hanks on sanavalmis ja humoristinen tarinankertoja, joka yrittää parhaansa mukaan ottaa kaikki paikalla olijat huomioon. Hän seuraa mottoaan: ole avoin tai puhu ainakin riittävän totuudenmukaisesti. Jos sorrut valehtelemaan, myönnä se saman tien.
Tom ja Rita kotinurkillaan Los Angelesin Pacific Palisadesissa sen jälkeen, kun he sairastivat koronan.
Hanks on empaattinen ja ymmärtäväinen, mutta hyväksikäyttöä hän ei siedä.
– En säästele sanoja, jos huomaan jonkun käyttäneen hyväksi hyväntahtoisuuttani.
Parhaiten hän viihtyy kotona.
– Kaikki on hyvin, kun voin mennä nukkumaan vaimoni viereen kymmentä yli kymmenen. Pistän tyynyt polvieni alle, ratkon ristisanatehtävää ja kysyn samalla päivän kuulumiset ja seuraavan päivän suunnitelmat Ritalta. Kaksikymmentä yli kymmenen olen jo toivottavasti unessa.
Tom Hanks on saanut uransa aikana kuusi Oscar-ehdokkuutta. Vuoden 2020 gaalassa hän edusti A Beautiful Day in the Neighborhood -elokuvaa, jossa hän esitti lasten televisio-ohjelman juontajaa, Fred Rogersia.

Tom Hanks

  • Syntynyt 9. heinäkuuta 1956 Kaliforniassa.
  • Näyttelijä, ohjaaja, käsikirjoittaja, tuottaja.
  • Vaimo Rita Wilson (näyttelijä, kirjoittaja, muusikko, tuottaja)
  • Kaksi lasta ensimmäisestä liitosta. Kaksi lasta nykyisestä liitosta.
  • Lellii lapsenlapsiaan suklaapannukakuilla.
  • Voittanut kaksi Oscar-palkintoa ja neljä Kultainen maapallo -palkintoa.
  • Kerää kirjoituskoneita.
  • Seuraa jalkapalloa.
Kommentoi »