Hoitoalan arki ja palkkauksen epätasa-arvoisuus kuvajournalisti Meeri Koutaniemen uuden näyttelyn aiheena
Puheenaiheet
Hoitoalan arki ja palkkauksen epätasa-arvoisuus kuvajournalisti Meeri Koutaniemen uuden näyttelyn aiheena
Meeri Koutaniemi on toteuttanut Tehyn kanssa Kasvokkain-valokuvanäyttelyn, jossa suomalaiset hoitotyöntekijät kertovat siitä, miten he itse näkevät työnsä ja sen merkityksellisyyden.

Valokuvaaja Meeri Koutaniemi tunnetaan dokumentaarisista kuvistaan, joilla hän nostaa usein esiin ihmisoikeusasioita. Niin hän tekee nytkin uudessa valokuvanäyttelyssään, jonka hän on toteuttanut yhdessä Tehyn kanssa. Kasvokkain-näyttelyssä suomalaiset hoitotyöntekijät kertovat siitä, miten he itse näkevät työnsä ja sen merkityksellisyyden.

– Joka ikisellä työlläni on vaikutus minuun myös valokuvaajan roolin ulkopuolella, ihmisenä.

Uusin projekti avaa koskettavalla tavalla hoitotyön hetkiä, joissa tekijät ovat mukana ihmiselämän hauraimmissa ja voimakkaimmissa hetkissä. Tarinoissa puhutaan myös palkkaepätasa-arvosta ja siitä, että pelkkää kutsumusta ei voi leivän päälle levittää, vaan koulutustason ja työn vaativuuden tulisi näkyä myös palkkapussissa.

"Jos sama tahti jatkuu, saavutamme palkkatasa-arvon vuonna 2090. Feministinä se kuulostaa toivottomalta."

– Projektin myötä aloin ymmärtää hoitoalan todellisuutta konkreettisemmin. Silloin minussa herää aina aktivisti. Suomessa samapalkkaisuusohjelma on ollut olemassa jo viisitoista vuotta, mutta naisvaltaisten alojen palkat ovat nousseet sinä aikana vain neljä prosenttia. Jos sama tahti jatkuu, saavutamme palkkatasa-arvon vuonna 2090. Feministinä se kuulostaa toivottomalta.

Koutaniemi on matkustanut vuosia maailmalle kuvaamaan. Koronan myötä kaikki matkustaminen lakkasi. Se on mahdollistanut Koutaniemelle pysäh­tymisen ja auttanut toteuttamaan paikoillaan olemista vaativia töitä Suomessa.

– Työstän muutamaa kirjaa, jotka vaativat paljon tutkimusta ja kirjoittamista. Tekeillä on myös käsikirjoittamani ja juontamani tv-sarja, joka julkaistaan tänä vuonna. Elämään on tullut tarvittavaa rauhaa.

Kommentoi »