HJK:n Boström: ”Suomalaisseuroilla on ongelmia taktiikassa ja tempossa”
Puheenaiheet
HJK:n Boström: ”Suomalaisseuroilla on ongelmia taktiikassa ja tempossa”
Haastattelussa HJK:n tuore valmentaja Sixten Boström. Miksi Boström ei yleensä anna pelaajille palautetta heti pelin jälkeen? Mitä hän on muuttanut HJK:n valmennuksessa? Keneltä hän odottaa kovia suorituksia ja ketkä nuoret pelaajat ovat valmentajan mukaan lyömässä läpi?
Julkaistu 8.4.2013
Apu

Apu kävi HJK:n leirillä Turkissa. Valmentaja Sixten Boström vastasi harjoitusten aikana Avun kysymyksiin joukkueesta. Tässä muutamia kysymyksiä ja vastauksia.

HJK:lla on kasassa nimekäs joukkue. Voiko sanoa, että Suomessa jopa poikkeuksellisen nimekäs?

– HJK:lla on ollut hyviä joukkueita, esimerkiksi pari vuotta sitten. Sen kauden jälkeen lähti viisi pelaajaa Eurooppaan.

– Nyt Tainio, Forssell ja Väyrynen kuulostavat kovilta nimiltä, mutta vaikea sanoa onko kasassa poikkeavan kova joukkue. Tavallisen ihmisen näkökulmasta joukkue on varmasti poikkeuksellisen kova. Mutta HJK:lle ei niin poikkeuksellinen.

Miten eroat valmentajana edeltäjästäsi? Mitkä ovat suurimmat muutokset valmennuksessa?

– En tiedä miten aiemmin on tehty, joten en voi verrata.

– Yleistä suomalaisen jalkapallon seuratasolle on kaksi ongelmaa. Ensimmäinen on koko joukkueen taktinen pelaaminen

– Toinen on se, että joukkue pitää saada pelaamaan määrätynlaista, kansainvälisen tempon vauhdikasta jalkapalloa. Näiden asioiden kehittäminen lähtee jokapäiväisestä tekemisestä.

– Harjoituksissa pitää olla vauhtia, että siitä [kansainvälisen tason] vauhdista tulee normaali, jokapäiväinen vauhti. Silloin kansainväliset pelit eivät enää ole niin suuria poikkeuksia.

Mitä tarkoittaa taktinen pelaaminen?

– Ne skandinaaviset joukkueet, jotka ovat pärjänneet kansainvälisillä kentillä, ovat olleet taktisesti kypsiä. Ne eivät välttämättä ole taidolla pärjänneet. Siksi pitää olla taktisesti parempi kuin vastustaja.

– HJK:lla on ollut vuodesta toiseen hyvä materiaali. Hyvien yksilösuorituksilla anteeksi paljon asioita esimerkiksi liigaotteluissa. Kansainvälisissä peleissä ongelmat taktisessa tasossa tulevat esille. Ne pitää tiedostaa. Siksi pelaamme kansainvälisiä harjoitusotteluita. Niissä näkee vahvuudet ja heikkoudet selkeämmin.

– Kun vastustajan taso nousee, heikkoudet tulevat esiin. Hyvät joukkueet löytävät heikkoudet ja osaavat käyttää niitä hyväksi.

– Taktinen heikkous tarkoittaa esimerkiksi sitä, miten ja kuinka nopeasti pelaaja siirtyy pallon menetyksen jälkeen hyökkäyksestä puolustukseen.

– Ne pelaajat, jotka ovat hyviä hyökkäyssuuntaan, eivät välttämättä ole hanakoita puolustamaan.

Kun kuuntelin ohjeitasi pelaajille, ihmettelin sitä, että tällä tasollakin pitää toistaa perusasioita.

– Perusasiat eivät ole pelaajille automaattisesti selkeitä.

– Jos pelaajan ei ole aiemmin tarvinnut tehdä tiettyjä asioita, ei se ole selvää, että hän osaa niitä tehdä.

– On aina pelaajia, jotka ovat päässeet tälle tasolle jollain muulla avulla kuin tekemällä kuin tekemällä sen asian oikein. Näitä asioita pitää kehittää.

– Tietenkin jos Mikael Forssell on hyvä tekemään maaleja, häntä ei pidä panna tekemään muuta.

– Toki yhä enemmän pelataan joukkueena ja pelaajien vahvuuksilla. Lopulta tietenkin tasaisissa peleissä yksilösuoritus voi ratkaista koko pelin.

Ketkä ovat HJK:n avainpejaajia tällä kaudella?

– Valmentajalle on vaikea kysymys nimetä avainpelaajat. Jos puolustajat puolustavat huonosti, on sama, tehdäänkö yksi vai kolme maalia, jos maaleja päästetään enemmän kuin tehdään.

– Kun rakennan joukkuetta, rakennan kokonaisuuden yksikön ominaisuuksista. Sekin vaikuttaa, miten yksilöt synkkaavat keskenään.

– Toki on määrättyjä pelaajia, joista toivoo, että he pysyvät terveinä.

Keitä he ovat?

– Tainio, Forssell, Väyrynen, Zeneli, Manström, Schüller..  Onneksi meillä on valinnanvaraa. Ja väkisinkin joudutaan kierrättämään pelaajia, koska pelejä on niin paljon.

Ketkä nuorista pelaajista ovat lyömässä itsensä läpi valmentajan näkökulmasta?

– Nuorista moni on noussut jo joukkueeseen aiemmin. Jolle [Joel Pohjanpalo] löi itsensä jo läpi, mutta hänelläkin on varmasti paljon kehitettävää. Loukkaantumisen vuoksi hän on päässyt pelaamaan vähemmän ja pelaamattomuus näkyy.

– Robin Lod on mielenkiintoinen pelaaja. Voi jatkossa olla oikein mielenkiintoinen.

– Nikolai Alhon ominaisuuksia ovat terävyys, nopeus ja yksi vastaan yksi tilanteet.

– Pelaajien taso mitataan kuitenkin kokonaisuuden mukaan, silloin pitää saada vähemmän hyviä puolia kehittymään. Siis kehittää pelaajien heikkouksia, jotta heistä tulee parempia. Usein nuoret pelaajat osaavat jotain, mutta jokin muu laahaa perässä.

– Jos tällä tasolla ei esimerkiksi osaa pelata vasemmalla jalalla – vasemman ei tarvitse olla yhtä hyvä kuin oikea, mutta se ei saa olla rajoitus kehitykselle. Jos joutuu aina siirtämään pallon paremmalle jalalle, siihen menee liikaa aikaa.

Jos vertaat HJK:n organisaatio Ruotsissa näkemiisi, miten sitä kuvailisit?

– Ruotsissa resurssit ovat suuremmat kuin täällä. Vaikkapa markkinointiosastolla Örebrossa oli 5–6 ihmistä, täällä samaa työtä tekee yksi henkilö. Eikä Örebro ole edes ruotsalaisittain iso seura.

– On helpompi kehittyä, jos resurssit ovat kunnossa.

– Näillä resursseilla hoidetaan monia asioita hyvin. Varmasti kaikki pyrkivät tekemään näillä resursseilla niin hyvää työtä kuin mahdollista.

– Seurassa on hyvä henki.  Kukaan ei ole sanonut, että mitä sinä tänne tulet neuvomaan.

– Kerron mielelläni mielipiteitäni ja kehitän suuria kokonaisuuksia, yritän kehittää koko organisaatiota. Tiedän, miten asiat Ruotsissa hoidetaan. Myös siellä osallistuin erilaisiin työryhmiin ja työskentelyyn. Sitä haluan tehdä myös täällä. Mutta minun tehtäväni ei ole tehdä suuria päätöksiä.

Annoit pelaajille palautetta liigacupin tappiosta. Oliko se mittapuullasi kovaa palautetta? [Ottelupalaverissa Boström otti esiin liigacupin välierätappion JJK:lle ja puhui pitkään siitä, kuinka pitää pelata, jos on väsynyt.)

– Ei se ollut kovaa palautetta. Kyllä minä osaan tarvittaessa huutaakin.

[–]

– En yleensä heti pelin jälkeen anna palautetta pelaajille. Ottelun jälkeen jokaisella on tunteet pinnassa. Siksi se ei ole hetki kritiikille. Pahimmillaan voi tulla sanoneeksi asioita, joita ei voi jälkeenpäin korjata.

– Pelaajat miettivät itsekin suoritustaan. Ja parin päivän päästä tilanteet voi käsitelllä tilanteina. Silloin ei ole enää pelin tuomia tunteita mukana. Voi olla, että pelin jälkeen on raivona jollekin kolmannelle osapuolelle. Silloin purkaa raivonsa vääriin ihmisiin.

– Katson itse vielä mielelläni pelin nauhalta uudelleen, että tiedän varmasti, mitä pelitilanteessa kävi. Kun voi näyttää pelaajalle kuvamateriaalia, se on puhumiseen yhdistettynä vahvempi viesti.

– Itse saatan tuijottaa yhtä peliä neljä tai viisi tuntia, mutta ei pelaajien tarvitse. Heille pitää löytää ottelusta muutama tärkeä asia opittavaksi.

Miksi Boström käsi apuvalmentajaa näyttämään vastustajalle hanuria? Mitä Forssell tekee aina ennen matsia? Mitä mieltä Tainio on Boströmin harjoitustahdista?

Lue HJK:n turkin leiristä kertova juttu torstain Avusta.

Kommentoi »