Apu

HJK vaivatta jatkoon europeleissä


HJK jatkaa Mestarien liigan karsintojen kolmannelle kierrokselle yhteismaalein 4-1. Jatko varmistui 1-0-voitolla latvialaista FK Ventspilsiä vastaan Töölön jalkapallostadionilla.
Kuvat Urheilulehti

Suurta futiksen ilotulitusta ottelu ei tarjonnut, mutta samapa tuo: nyt pelataan vain tuloksesta. HJK toki hallitsi ottelua ja palloa, sai syöttöpelinsä kulkemaan ja tuli maltillisesti paineen alta pois, mutta todelliseen testiin pelitapa ei joutunut.

Ventspils oli alusta alkaen yllättävän passiivinen siihen nähden, että voimakas prässi arvioitiin ainoaksi keinoksi hakea osumia ja kiriä Klubin kolmen vierasmaalin etumatkaa kiinni. Myös keskikentällä HJK sai palautella, hieroa ja rakennella kaikessa rauhassa.

- Odotettiin, että vastustaja aukaisee luukut ja tulee kovaa päälle, mutta ei ne mitään aukaisseet. Kun Ventspils pysyi alhaalla ja antoi pitää palloa, tehtiin sitten niin. Yleisö olisi varmaan arvostanut vauhdikkaampaa peliä, mutta tänään riitti vähempikin, kommentoi HJK:n Rasmus Schüller.

Ventpilsillä oli koko ottelussa ainoastaan pari todellista maalipaikka. Kotijoukkueesta lähimmäs maalintekoa pääsi parikin kertaa Gideon Baah, jonka ampuma vapaapotku suuntautui yli maalin 28. minuutilla. Sama mies sijoitti niukasti vasemman takakulman ohi toisen puoliajan lopulla.

Klubin Latvia-ottelun sankari Ousman Jallow oli jälleen vaihdossa. Ottelun ainoan maalin Baah’n komeasta syötöstä puskenut Mike Havenaar ei ole huono hyökkääjä, mutta tässä vaiheessa kautta näyttää jo selvältä, että hän ja Mika Lehkosuon ajama pelityyli eivät vain sovi kunnolla yhteen.

Kookkaan Havenaarin liikeradat, ajoitukset ja ajatukset olisivat hyödyllisempiä suoraviivaisemmassa ja fyysisemmässä hyökkäyspelissä, pitkissä keskityspalloissa ja maalialueen pääpallokamppailuissa. Parhaiten yhteistyö toimii hienoa kautta pelaavan maanmiehen Atomu Tanakan kanssa – joka taas kykenee liikkeensä, jatkuvasti tarjoamiensa syöttösuuntien ja pelisilmänsä ansiosta tekemään joukkuetovereistaan parempia.

- En edes muista, koska olen tehnyt maalin viimeksi... Yksinkertainen peli sopii minulle. Totta kai haluaisin enemmän palloja, mutta niin kauan kuin voitamme, en sano mitään, muotoili Havenaar.

Ensimmäisen otteluparin selvittäminen oli HJK:lle elintärkeää sekä talous- että imagoseikkojen ja osin myös valmennuksen työrauhan takia. Minimitavoite on nyt saavutettu, mutta jatkossa tempo, kovuus, ratkaisuihin käytettävissä oleva aika ja tila tulevat muuttumaan rajusti verrattuna Ventspils-peleihin.

Seuraavaksi HJK kohtaa joko Slovenian mestarin Mariborin tai kazakstanilaisen Astanan. Kotoinen ja kärjen osalta yllättävänkin tasainen Veikkausliiga jatkuu lauantain kotiottelulla KTP:tä vastaan.

Julkaistu: 21.7.2015