Hittidieetti tarjoaa vaihtoehdon diabeetikoille - ei enää jatkuvaa kaloritarkkailua
Terveys ja hyvinvointi
Hittidieetti tarjoaa vaihtoehdon diabeetikoille - ei enää jatkuvaa kaloritarkkailua
Tyypin 2 diabetesta sairastavien on mahdollista saada verensokerinsa kuriin ja laihtua ilman jatkuvaa ruuantarkkailua. – Tämä dieetti antaa syömiseen rentoutta, vapautta ja mielenrauhaa, ravitsemusterapeutti kuvaa.
Julkaistu 14.9.2018
Apu

Diabetesta sairastavien ei välttämättä tarvitse olla jatkuvalla dieetillä laihtuakseen ja saadakseen verensokerinsa kuriin. Tuoreen tutkimuksen perusteella samat tulokset voi saada kahdella intensiivisellä dieettipäivällä viikossa.

Tutkimuksessa hieman alle sata tyypin 2 diabetesta sairastavaa rajoitti energian saantinsa 500–600 kilokaloriin kahtena päivänä viikossa tai 1 200–1 500 kilokaloriin joka päivä vuoden ajan. Kaikki osallistujat olivat lihavia tutkimuksen alkaessa, ja viikkotasolla energian saanti oli sama kummassakin tutkimusryhmässä.

Käytännössä tutkimuksessa käytetty päiväjako on sama kuin hittidieetissä 5:2. Siinä nimenomaan syödään kahtena päivänä viikossa vain 500 kilokaloria ja viitenä päivänä normaalisti. Dieettiä kutsutaan myös pätkäpaastoksi, sillä 500 kilokaloria on erittäin pieni päivämäärä ja toki sinänsä haastava tavoite.

5:2-dieetti on monien julkkisten suosima. Esimerkiksi Salatut elämät -näyttelijä Sami Uotila vannoo sen nimeen.

Samat edut kuin jatkuvalla dieetillä

Kun tutkijat vertasivat osallistujia seurannan päätteeksi, he havaitsivat veren glukoositasapainosta kertovan HbA1c:n pitoisuuden parantuneen yhtä paljon kummassakin dieettiryhmässä. Myös painonkehitys oli ryhmissä samanlainen, tulokset osoittivat. Muitakaan merkittäviä eroja ei ilmennyt.

Tulokset ovat hyvin mielenkiintoisia, ja ne viittaavat muutaman intensiivisen dieettipäivän viikossa voivan riittää parantamaan diabeetikoiden terveydentilaa. Varsinkin potilailla, joilla on ollut vaikeuksia noudattaa jatkuvaa laihdutuskuuria, kahden päivän dieetti voisi suoda saman hyödyn helpommalla. Potilaat saivat itse päättää, minä päivinä he olivat dieetillä ja milloin söivät normaalisti.

Dieettejä ei yleensä noudateta

Aiempien tutkimusten perusteella suurin piirtein kaikki laihdutuskuurit voivat olla tehokkaita, mutta potilaat harvoin noudattavat niitä riittävän tunnollisesti. Nyt julkaistussa tutkimuksessa lähes kaikki potilaat pysyivät dieeteillään kolmen kuukauden ajan, mutta sen jälkeen tunnollisten osuus putosi noin 40–50 prosenttiin kummassakin ryhmässä.

Tutkimus julkaistiin JAMA Network Open -lehdessä.

Ravitsemusterapeutti: hyvää ja huonoa

5:2-dieetti on suosittu, mutta kaikki eivät suitsuta sitä kritiikittömästi. Ravitsemusterapeutti Anette Palssa kertoi taannoin Avulle, ettei pätkäpaasto sovi kaikille. Palssan mielestä 5:2-dieetti ei sovi missään nimessä syömishäiriöisille, insuliinihoitoisille diabeetikoille, raskaana oleville, imettäville tai alipainoisille. Eikä dieetti toimi, jos olo on paastopäivinä huono.

Hän korosti kuitenkin, että dieetissä on paljon hyvää. Kokeillessaan dieettiä Palssaa yllätti, ettei hän kokenut ärtymystä, palelua tai sietämätöntä nälkää, ei edes migreeniä. Olo oli kevyt ja miellyttävä.

5:2 toimii Anette Palssan mielestä siksi, että se on sallivampi kuin mikään muu dieetti maailmassa. Psykologinen puoli, syyllisyys, onnistumiset ja repsahtamiset ovat iso osa laihduttamista.

– Tämä dieetti antaa syömiseen rentoutta, vapautta ja mielenrauhaa. 5:2:n avulla jokainen viikko voi olla onnistuminen, kun se olisi muuten epäonnistunut. Juhlapäivät eivät haittaa.

Lähde: Duodecim, Apu

1 kommentti