Historioitsija Heta Hedman: ”Historia on konfliktien kovaa polttoainetta – se nähdään nyt myös Venäjällä”
Puheenaiheet
Historioitsija Heta Hedman: ”Historia on konfliktien kovaa polttoainetta – se nähdään nyt myös Venäjällä”
– Historia on joka tapauksessa luonteeltaan muuttuvaa, ei pysyvää. Sitä määritellään uudelleen jatkuvasti, Historioitsijat ilman rajoja -järjestön uusi pääsihteeri Heta Hedman sanoo.

Historia on väline, jolla ihmiset rakentavat käsitystään siitä, keitä he ovat ja mistä he ovat tulleet – ei vain yksilöinä, vaan myös kansana tai valtiona, sanoo historioitsija Heta Hedman, Historioitsijat ilman rajoja -järjestön uusi pääsihteeri.

– Siksi historia on kovaa polttoainetta konflikteissa. Esimerkiksi Venäjällä historia on yksi välineistä, joilla perustellaan hyökkäystä Ukrainaan ja nähdään Ukraina osana Venäjän kulttuuripiiriä. Ukrainalaisilla saattaa olla aivan erilainen käsitys siitä, millainen maiden yhteinen historia on, Hedman jatkaa.

Hedmanin mukaan historian tehovoimaa voidaankin käyttää hyväksi propagandassa. Siitä, miten asiat ovat olleet, muodostetaan omia tarkoitusperiä palveleva kertomus asioiden nykytilasta ja tulevaisuudesta. Silloin tämänhetkiset toimet voidaan nähdä osana historiallista jatkumoa, ikään kuin vääjäämättöminä tapahtumina.

– Se voi olla hyvin vetoava ja puhutteleva kertomus, Hedman korostaa.

Niinpä länsimaiden ja Putinin Venäjän historiankirjoitus saattavat erkaantua toisistaan entistäkin enemmän.

– Historia on joka tapauksessa luonteeltaan muuttuvaa, ei pysyvää. Sitä määritellään uudelleen jatkuvasti.

Historian rooli julkisessa keskustelussa ja konflikteissa ja niiden ratkaisussa ovat esimerkkejä siitä, miten historia ja sen tutkimus vaikuttavat ajankohtaisiin kysymyksiin, Hedman jatkaa.

– Kun historiantutkijat tutkivat ja tuottavat faktatietoa, järjestömme tehtävä on olla yhtenä välittäjänä heidän ja julkisen keskustelun välillä ja tuoda uutta ja yhteiskunnallisesti merkittävää tietoa kaikkien saataville.

Heta Hedman

Historioitsijat ilman rajoja -järjestön uusi pääsihteeri. Filosofian maisteri, pääaine historia. Työskennellyt esimerkiksi Suomen museoliitossa. Kotoisin Kirkkonummelta, asuu Helsingissä.

Kommentoi »