Tuulilasi

Himmelit pois ja kaasua!Himmelit pois ja kaasua!

Haluan nelialueilmastoinnin, tri-xenonit ja 128 muuta varustetta. Moni muukin haluaa, mutta jos totta puhutaan, minä en noita tarvitse – enkä halua.
Teksti Lauri Larmela
Kuvat Anssi Kienanen

Autoissa on nykyään niin paljon erilaisia himmeleitä, että ähkyn saa kehitettyä pelkkiä varustelistoja netistä selailemalla.

Ilman viilentäviä ja hierovia istuimia ei pärjää millään, mutta miksei yksikään autonvalmistaja tarjoa meille kosketusnäyttöön integroitua munankeitintä?

Näitä mietin yhtenä huhtikuun aamuna Caterhamin ratissa. Jos merkki ei ole tuttu, kannattaa lukea sen koeajo Tuulilasin tuoreimmasta numerosta 7/2014.

Caterham vie kuljettajansa suoraan varusteviidakon ulkopuoliseen maailmaan. Neljä pyörää, ratti ja kaksi istuinta löytyy. Ja tietysti moottori. Ei paljon muuta.

Eikä muuta tarvitakaan – kunhan perusasiat ovat kunnossa. Caterhamissa ovat.

Me täällä Tuulilasissa jaksamme jauhaa vuodesta toiseen autojen ajo-ominaisuuksista. Joku malli on yliohjaava, toinen puskee. Yhdessä on tunnoton, toisessa yliherkkä ohjaus.

Nämä kaikki termit saattavat kuulostaa heprealta. Jos saa ajaa viisi kilometriä Caterhamilla, tajuaa heti, mistä me puhumme.

Caterhamissa ei ole sitä kuuluisaa luistonestoa ajonvakautuksesta puhumattakaan. Tästä huolimatta kuljettaja tietää tasan tarkalleen, mitä auto tekee seuraavaksi. Kun tuntuma tiehen on millintarkka, ajaminen on helppoa – ja ennen kaikkea hauskaa.

Huuto vapaudelle!

Pääkirjoitus 7/2014.

Seuraa Tuulilasin tallin ja automaailman tapahtumia Facebookissa

Julkaistu: 27.5.2014