Hallituksen piti luoda maahan niin suuret kunnat, että ne kykenisivät huolehtimaan itse sosiaali- ja terveyspalveluistaan. Hallinnon piti yksinkertaistua. Olisi jäänyt vain kaksi porrasta, valtio ja kunnat, eikä mitään niiden väliin.
Piti päästä eroon hallintohimmeleistä, kuten sairaanhoitopiireistä. Eipä vain päästäkään, koska ei synny tavoiteltuja suurkuntiakaan.
Hallintohimmelit on ripustettu takaisin valtioneuvoston linnan kattoon.
Hallitus aikoo viedä alle 20 000 asukkaan kunnilta oikeuden järjestää itsenäisesti sosiaali- ja terveyspalvelunsa. Muutos ei ole lainkaan niin raju kuin äkkiseltään kuulostaa. Harva pieni kunta järjestää nytkään itsenäisesti terveyspalveluitaan. Lähes kaikki tekevät sen yhteistyössä muiden pienten kuntien kanssa tai jonkin riittävän ison kanssa.
Ukaasi siis pikemminkin vahvistaa vallitsevan tilanteen kuin kumoaa sen.
Sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikko (kok) sanoi kuitenkin painokkaasti, että nykyiset sairaanhoitopiirit häviävät. Ehkäpä niille keksitään uusi nasevampi nimi, kuten Pohjois-Pohjanmaan (tai jonkin muun maakunnan) sosiaali- ja terveydenhuollon aluehallintoyksikkö, SOTEAHY.
Mitä vikaa himmeleissä yleensäkään on? Ei mitään, jos niillä tarkoitetaan kuntien järkevää yhteistyötä.
Joulukoristeinakin ne ovat kauniita, ekologisia ja perinteisiä.
Sotkijamitoitus
Suurelle kuntauudistukselle on käymässä samaan tapaan kuin toiselle tämän hallituksen suurhankkeelle, vanhuspalvelulaille.
Tavoitteet olivat aluksi molemmissa uljaita. Torvet soivat ja rummut pärisivät, kun liikkeelle lähdettiin. Mutta kun perille päästään, ollaan suurin piirtein siinä, mistä lähdettiin.
Vanhuspalvelulakiin piti alun perin tulla lakiin kirjattu vähimmäismäärä hoitajia hoidettavia kohden. Sdp ajoi seitsemää hoitajaa kymmenelle. Sitten hoitajamitoitus piti hoitaa asetuksella.
Ei tule sitäkään, vaan ainoastaan eduskunnan lausuma, joka ei velvoita ketään eikä mitään.
Hoitajamitoituksen sijaan tuli määritetyksi se, kuinka monta ministeriä tarvitaan sotkemaan vanhuspalvelulain hyvät tarkoitukset: vain kaksi – Paula Risikko ja Maria Guzenina-Richardson (sd).
Energiatodistuksia
Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen ylijohtaja Juhana Vartiainen on kertonut rentoutuvansa alkoholin ja päiväunien avulla.
Miehen avaukset ovat olleet niin omituisia, että voi vain arvailla, kumman vaikutuksen alaisena niitä on ideoitu. Nyt hän esittää, että ikääntyneiden työntekijöiden palkkoja laskettaisin, koska heidän työkykynsäkin laskee.
Ihmisten työtehossa on eroja, olivatpa he sitten nuoria, vanhoja tai jotakin siltä väliltä. Oikeudenmukaisempaa olisi vaatia työntekijöitä toimittamaan työnantajalleen kerran vuodessa energiatodistus ja maksaa palkka sen mukaan.
Samat tarkastajat, jotka kirjoittelevat rakennuksille energiatodistuksia, voisivat kirjoittaa ne sivutöinään myös ihmisille.
Vartiaiselta voisi lopettaa palkanmaksun kokonaan, ellei hän vähitellen ala kiinnostua myös niistä asioista, joita varten hänet on palkattu.
Naiset äitiyslomalta töihin, nuorten palkat alas, vanhojen palkat alas... Ylijohtaja Juhana Vartiaisella on riittänyt ideoita.
Kuva: Jarno Mela/Lehtikuva
HEITTOLAUKAUKSIA:
1) Seuraavat Linnan juhlat pidetään netissä. Se on halvinta, ja kerrankin kaikki halukkaat pääsevät mukaan.
2) Jeesus muutti veden viiniksi, mutta Turussa on keksitty lääke, joka muuttaa viinan vedeksi.
3) Vastakkainasettelun aika ei totisesti ole ohi, lukee EK:n uudessa huoneentaulussa.
4) EK:n jouluvirsi: en etsi valtaa loistoa, vaan pitempää työviikkoa ja alhaisempia palkkoja...
5) Joulurähinän julistus luetaan tänäkin jouluna perinteiseen tapaan Eteläranta kympin parvekkeelta.
6) Joulupukin palkkaa alennetaan, koska satoja vuosia vanha mies jaksaa tehdä töitä vain päivän vuodessa.