Eeva

Hilkka Ahde: "Ikävä on vierellä päivin ja öin"

Hilkka Ahde: "Ikävä on vierellä päivin ja öin"
Hilkka Ahde menetti puolisonsa Matti Ahteen joulukuussa 2019. Keskiviikkona ilmestyvässä Eevassa hän muistelee miestään ja heidän pitkää yhteistä matkaansa.

Hilkka Ahde, 63, ehti surra ja elää luopumisen aikaa lähes kolme vuotta, kun puoliso Matti Ahde sairasti haimasyöpää. Hilkka luuli, että ikävä helpottaisi ajan myötä, mutta se on vain kasvanut.

”Minulla on tunne, että jotain puuttuu, että tämä on vain väliaikaista. Ikävä on vierellä päivin ja öin, unissa ja valveilla.”

Matti Ahde kuoli kotonaan Helsingissä aamuyöllä 20. joulukuuta. Lähtö oli kaunis ja levollinen. Hilkka oli hänen kainalossaan, käsi kädessä viimeiseen henkäykseen asti.

Edelliset yöt olivat olleet vaikeita, ja Hilkka oli antanut Matille tunnin välein kipulääkettä. Syöpä oli levinnyt keuhkoihin, ja Matti tunsi tukehtuvansa. Viimeisenä aamuna saatu kipupumppu helpotti oloa.

Hilkka ja Matti Ahde elivät 1970-luvun lopulta asti uskomattoman kiinteässä suhteessa.

”Menin suoraan kotoa naimisiin ja kasvoimme lujasti yhteen. Silti meillä oli omat elämämme ja yhteisten ystävien lisäksi omat ystävämme.”

Matti ei koskaan rajoittanut vaimoaan, vaan patisti itsenäisyyteen.

”Mitä tahansa maailmassa tapahtuikin, tiesimme, että toinen pysyy rinnalla.”

Nyt Hilkkaa itkettää, kun hän ei voi jakaa arjessaan tapahtuvia asioita Matin kanssa. Silti hän juttelee mielessään miehelleen joka ilta, kertoo iloistaan ja suruistaan.

”Matti lohdutti minua loppuaikoinaan, etten jää yksin hänen lähdettyään. Että hänen rakkautensa kantaa minua eteenpäin. Niin se tekeekin.”

Lue Hilkka Ahteen koko haastattelu keskiviikkona 30.9.2020 ilmestyvästä lokakuun Eevasta.

Julkaistu: 28.9.2020
Kommentoi »