Hikoilevatko kalat? – Miksi rokotusta ei saa tablettina? – Eikö Helsingissä ollut ennen kaneja? – Apu Juniorin tiedekysymykset

Hikoilevatko kalat? – Miksi rokotusta ei saa tablettina? – Eikö Helsingissä ollut ennen kaneja? – Apu Juniorin tiedekysymykset
Apu Juniorin tiedekysymyksissä pureudutaan kalojen lämmönsäätelyyn, erilaisiin rokotustapoihin ja Helsingin citykanien historiaan.
Julkaistu: 21.3.2021

”Veli väitti, että ­kalat hikoilevat – eivät kai sentään?”

Toimitus vastaa: Pyysimme Oulun yliopiston eläinfysiologian emeritusprofessori Esa Hohtolalta vastausta, ja hän ­kertoo näin: Kalat eivät hikoile. Ne ovat vaihtolämpöisiä, ja niiden vähäinen lämmöntuotto poistuu johtumalla veteen, joka on erittäin hyvä lämmön­johdin. Useimpien kalojen lämpötila on sama kuin ympäröivän veden. Vain muutamilla suurilla ­valtamerikaloilla ruumiin­lämpötila nousee uidessa merivettä hieman korkeammaksi. Nisäkkäilläkin hikoilua yleisempi tapa haihduttaa vettä on läähätys. Näin tekevät esimerkiksi koirat.

”Miksei rokotusta voi ottaa tablettina?”

Rokotteessa elimistöön annetaan hyvin pieni määrä taudinaiheuttajaa, ja se käynnistää elimistön puolustusmekanismit. Kun ihminen kohtaa rokotuksessa annetun taudin uudestaan, ovat muun muassa valkosolut valmiina hyökkäämään, ja ihminen pysyy terveenä. Osa rokotuksista voidaan antaa tablettina tai liuoksena suun kautta, kuten aikoinaan poliorokotteen kanssa toimittiin. Myös limakalvoille, kuten nenään, annettavia rokotesuihkeita on käytössä.

  • Kysyjä: Amanda, 10
  • Vastaaja: Työterveys- ja yleislääkäri Toni Vänni, ­Terveystalo

”Naapuri sanoo, ­että Helsingissä ei ollut kaneja hänen lapsuudessaan"

Toimitus vastaa: Naapurisi puhuu ihan totta. Villikaneja tavataan nykyään yleisesti pääkaupunkiseudulla ja kauempanakin, mutta ne ovat niin sanottu vieraslaji. Kanikanta on saanut alkunsa luontoon hylätyistä lemmikeistä, jotka onnistuivat lisääntymään. Populaatio alkoi levitä 2000-luvun alussa, kun talvet Helsingissä olivat leutoja. Kaupungissa on kaneille myös sopivaa ruokaa ja piiloja. Valitettavasti kanit myös syövät pihoista kasveja ja todennäköisesti ne ovat lisänneet punkkien määrää.

Kommentoi »