Herkuttelijan Suomi
Matkailu
Herkuttelijan Suomi
Maku-lehden päätoimittaja Satu Koivisto valitsi yhdeksän ravintolaa Suomessa, joiden takia kannattaa jo tehdä ruokamatka.

Baskeri & Basso.

HELSINKI

Baskeri & Basso

Syksyllä avautunut bistro on valloittanut koko perheemme. Pieni tyttäremme on niin ihastunut paikan toiseen omistajaan Nicolas Thieuloniin, että saattaa närkästyä, jos menemme muualle syömään. Ruoka on ihanan yksinkertaista. Annokset ovat keskikokoisia, ja niitä on tarkoitus tilata useampi. Illalliselle sopiva määrä on kaksi kylmää ja kaksi lämmintä ruokaa (45 e). Salvia-voipasta on niin hyvää, että siitä näkee unta vielä jälkikäteen.

Tehtaankatu 27–29

Kuurna

Pienen kortteliravintolan ohi kävelee helposti, niin huomaamaton Kuurnan julkisivu on. Kyltissä lukee vain "ravintola". Holvimainen, hämyisä tila käy vaikka treffi-illan viettämiseen. Kahden viikon välein vaihtuva lista on sopivan lyhyt: kolme alku-, pää- ja jälkiruokaa (42 e).

Meritullinkatu 6

TAMPERE

Huber

Lihansyöjät huomio! Ravinteli Berthan omistajien kakkospaikka on pihvinsyöjän taivas. Ravintola leikkaa lihansa itse, ja tarjolla on harvinaisempia laatuja, kuten T-luupihvejä (8,70 e/100 g) ja hevosen ulkofileetä. Lihaa karttaville listalta löytyy tofua. Vesihauteessa matalassa lämpötilassa haudutetut lihat viimeistellään hiiligrillissä, josta niihin tulee upea savun maku. Lisukkeeksi saa ranskiksia, pikkelöityjä vihanneksia ja salaatteja. Kannattaa piipahtaa myös drinkeille.

Aleksis Kiven katu 13

4 Vuodenaikaa

Tampereen kaunis kauppahalli on oiva ruokakohde sellaisenaan. Vielä ihanamman elämyksen saa, kun menee paikalle lounasaikaan ja istuu syömään pikkuruisen 4 Vuodenaikaa -ravintolan pitkään pöytään. Päivittäin vaihtuvien annosten listalla on viitisen vaihtoehtoa. Sen lisäksi on paikan omia erikoisuuksia, joista ranskalainen kalakeitto (14 e) on ehdottoman suositeltava. Uutena ravintola on aloittanut myös erikoisillalliset, jolloin viinejäkin pääsee maistelemaan vapautuneemmin.

Hämeenkatu 19

Sinne.

PORVOO

Sinne

Sinnen miljöö ei ole Porvoon sympaattisin, sillä ravintola sijaitsee kilometrin päässä vanhankaupungin söpöistä puutaloista Porvoon Taidetehtaan yhteydessä. Ruoka on kuitenkin kerrassaan herkullista. Maistamisen arvoinen on burgeri (19 e), joka on yksi Suomen parhaista, ellei jopa paras. Luomunaudasta tehty pihvi paistetaan mediumiksi ja sujautetaan sämpylän väliin cheddarjuuston, barbequekastikkeen ja suolakurkkujen kanssa. Onneksi Sinne löytyy nykyisin myös Helsingistä.

Läntinen Aleksanterinkatu 1

SIPOO

Gumbostrand Konst & Form

Kaunis taidekeskus sijaitsee mutkittelevan maalaistien päässä Sipoon Söderkullassa puolen tunnin automatkan päässä Helsingistä. Tila on ollut aiemmin Hartwallin vanha korkkitehdas, joka on kunnostettu avaraksi galleriaksi, ravintolaksi ja designputiikiksi. Ensin katsotaan näyttelyt, sitten voikin istua syömään bistron puolelle. Lista on ilahduttavan lyhyt ja suosii luomua ja lähituotantoa. Talvella tehdään tietenkin kalakeittoa mateesta, kesällä syödään uusia perunoita, graavilohta ja mummonkurkkuja. Sunnuntaisin on brunssi (25 e), jonne on syytä tehdä pöytävaraus.

Vainuddintie 72–28

Tertin kartano.

MIKKELI

Tertin kartano

Retki Tertin kartanon notkuvaanRetki Tertin kartanon notkuvaan buffetpöytään kuuluu jokakesäisiin perinteisiimme. Upea kesäpöytä (42 e) nostaa noutopöydän määritelmän aivan toisiin ulottuvuuksiin. Vadeittain kylmiä alkuruokia, itse leivottuja leipiä, muutama pääruokavaihtoehto ja pannukahvin kanssa kukkaissokerikakkua. Kartanon omaan herkkutuotesarjaan kuuluu muun muassa savumuikkuja ja vitsikäs Karu arki -olut.

Kuopiontie 68

JYVÄSKYLÄ

Harmooni

Jyväskylästä puuttui pitkään ravintola, josta saisi lähituottajien kauden herkkuja kauniissa miljöössä. Kaksi vuotta sitten avautunut ravintola Harmooni täytti aukon. Vanhassa jugendtalossa on aikoinaan toiminut harmonitehdas ja sittemmin myös galleria. Parhaimman käsityksen ravintolasta saa, kun tilaa viiden ruokalajin yllätysmenyyn (62 e). Kesällä annoksissa vilahtelee ilahduttavasti myös villiyrttejä: kallioimarretta, vuohenputkea, nokkosta, kuusenkerkkiä.

Väinönkatu 1

Smakbyn.

AHVENANMAA

Smakbyn

Strömsö-ohjelmasta tutun, supersympaattisen kokki Michael Björklundin Smakbyn on paljon enemmän kuin ravintola. Tilan yhteydessä toimii pieni puoti, jossa myydään Smakbynin omia deliherkkuja, sekä tislaamo, jossa valmistetaan Ålvados-omenaviinaa ja kirsikkalikööriä. Ravintolassa on kaksi menyytä: hienostunut illallismenyy ja yksinkertaisempi Bakfickan-bistrolista. Björklund arvostaa lähellä tuotettuja raaka-aineita, mikä näkyy lautasella: lammasta, kampelaa, kesäkasviksia... Pääruuat maksavat noin 30 e. Lasten huomioiminen ilahduttaa: maito tarjoillaan söpössä pikkupullossa pillin kera.

Slottsvägen 134 

Kommentoi »