Tuulilasi

Henkilöautojen välisissä törmäyksissä kuolee yhä vähemmän ihmisiäHenkilöautojen välisissä törmäyksissä kuolee yhä vähemmän ihmisiä

Alle 21-vuotiaiden kuljettajien onnettomuuskehitys on ollut myönteisin viiden viimeisen vuoden aikana, ilmenee liikenneonnettomuuksien tutkijalautakuntien viime vuoden ennakkoraportista.
Teksti TL-verkkotoimitus
Kuvat A-lehtien kuva-arkisto, Seppo Sirkka

Vuonna 2013 alle 21-vuotiaiden ikäryhmän kuljettajat aiheuttivat 26 kuolinonnettomuutta, kun niitä viisi vuotta sitten tapahtui 44.

Kaikkiaan tutkijalautakunnat tutkivat 250 kuolinonnettomuutta, vähemmän kuin koskaan aikaisemmin.

Viime vuonna nokkakolareiden määrä laski ja suistumisten nousi. Molemmissa onnettomuustyypeissä tapahtui paluu aikaisempien vuosien keskiarvolukujen tasolle. Kuolemaan johtaneet nokkakolarit tapahtuivat pääasiassa valta- ja kantateillä ja suistumiset tasaisemmin eri tieluokilla.

Onnettomuustutkinnassa on jo pidempään havaittu, että henkilöautojen välisissä törmäyksissä kuolee yhä vähemmän ihmisiä. Vuonna 2013 henkilöauto-henkilöauto-törmäyksissä kuoli 30 prosenttia kaikista henkilöautossa yhteenajon seurauksena kuolleista. 20 vuoden keskiarvo on 42 prosenttia. Myös yhteenajon vastapuolena olleiden kuorma-autojen määrä väheni selvästi, mutta ilmiön syy on vielä selvittämättä. Raskaat ajoneuvot aiheuttivat 15 kuolinonnettomuutta ja olivat vastapuolena 50 tapauksessa.

Moottoripyöräonnettomuuksissa menehtyi 26 motoristia, niistä kolmanneksessa motoristi oli onnettomuuden vastapuolena. Mopo-onnettomuuksissa menehtyi 4 henkeä. Määrä on viime vuosien alhaisin.

Vuonna 2013 tieliikenteessä menehtyi 31 jalankulkijaa ja 23 polkupyöräilijää. Molemmat määrät ovat muutaman edellisvuotisia korkeammat, ja onnettomuuksia tapahtui erityisen paljon loppuvuonna. Kevyessä liikenteessä menehtyneistä puolet oli yli 64-vuotiaita. Jalankulkijaonnettomuuksissa ei menehtynyt yhtään alle 25-vuotiasta lasta tai nuorta.

Kuolinonnettomuuksien kokonaismäärien alueelliset vaihtelut olivat viime vuonnakin varsin suuret. Kehitys oli erityisen hyvä Uudellamaalla (9 onnettomuutta vähemmän kuin edellisvuonna), Etelä-Savossa, Pohjois-Karjalassa ja Lapissa, joissa kaikissa pudotus oli 8 onnettomuutta.

Edellisvuotta enemmän onnettomuuksia tapahtui mm. Varsinais-Suomessa (7), Satakunnassa (6), Pirkanmaalla (7) ja Keski-Suomessa (5).

Tuulilasin tallin ja automaailman tapahtumia Facebookissa

Julkaistu: 13.1.2014