Tuulilasi

Henkilöauto elää parikymppiseksi - näin saatat romun lepoonHenkilöauto elää parikymppiseksi - näin saatat romun lepoon

Vuonna 2013 kirjoitettiin 61 687 romutustodistusta.
Teksti TL-verkkotoimitus
Kuvat Anssi Kienanen

Edellisvuoteen verrattuna määrä laski 5,2 prosenttia. Henkilöautoja romutettavista autoista oli 57 324 kappaletta.

1990-luvun alkuvuosina henkilöautojen ensirekisteröintimäärät romahtivat laman seurauksena. Tämän vuoksi romutettavien autojen määrä vähentynee myös lähivuosien aikana, sillä henkilöautojen keskimääräinen romutusikä Suomessa on 20,3 vuotta. Liikennekäytössä olevien henkilöautojen keski-ikä nousi viime vuoden lopussa 10,9 vuoteen.

Viime vuoden lopussa Suomen ajoneuvorekisterissä oli 664 801 liikennekäytöstä poistettua autoa, keski-iältään 22,3 vuotta.

”Näistä yli puoli miljoonaa on ns. haamuautoja, jotka on poistettu liikennekäytöstä mutta ei rekisteristä”, arvioi Suomen Autokierrätyksen toimitusjohtaja Arto Silvennoinen tiedotteessa. Hän huomauttaa, että osa autoista on romutettu, osa makaa pihojen perällä ja osa on viety muun muassa Afrikkaan.

Kierrätys ilmaista

Auton saa lopullisesti pois ajoneuvorekisteristä esimerkiksi toimittamalla sen Suomen Autokierrätyksen viralliseen vastaanottopisteeseen, jossa autosta kirjoitetaan romutustodistus.

Auton asianmukaisen kierrättämisen voi hoitaa myös verkkopankkitunnusten avulla veloituksetta Kuusakoski Oy:n ja Stena Recycling Oy:n nettisivuilla. Kun romutuspoistoilmoitus on tehty nettipalvelussa, auto noudetaan kierrätykseen ja romutustodistus lähetetään postitse.

Romuajoneuvon voi kierrättää myös käymällä auton asiakirjojen kanssa A-Katsastus Oy:n tai K1 Katsastajat Oy:n katsastusasemalla täyttämässä romutuspoistoon tarvittavat paperit. Tämän jälkeen autonromu noudetaan veloituksetta viralliseen kierrätysjärjestelmään ja romutustodistus lähetetään postitse.

Romutustodistus varmistaa sen, että autoa ei voi enää rekisteröidä liikenteeseen. Lisäksi vuotuinen ajoneuvovero ja liikennevakuutus päättyvät automaattisesti.

Auton kierrätys on viimeiselle omistajalle maksutonta. Tänä päivänä autoista voidaan kierrättää tai hyötykäyttää yli 95 prosenttia.

Seuraa Tuulilasin tallin ja automaailman tapahtumia Facebookissa

Julkaistu: 10.2.2014