Apu

Helsinki havittelee lämpöä syvyyksistä – Keskuspuistossa tärisee lähiaikoina

Helsinki havittelee lämpöä syvyyksistä – Keskuspuistossa tärisee lähiaikoina
Energiayhtiö Helen ja Geologian tutkimuskeskus kartoittavat Helsingissä geolämmön hyödyntämismahdollisuuksia.
Julkaistu: 14.12.2019

Helsingin keskuspuiston geologisissa tutkimuksissa selvitetään geolämmön hyödyntämistä kaupunkialueella. Asialla ovat Geologian tutkimuskeskus ja energiayhtiö Helen. Tarkoituksena on kartoittaa kallioperän rakennetta 5–8 kilometrin syvyyteen, sillä Suomen maaperässä geoenergian hyödyntämisen vaatimat poraukset täytyy tehdä syvälle.

Menetelmänä on seisminen heijastusluotaus, jossa seismiset aallot saadaan aikaan kahdella erikoisvalmisteisella kuorma-autolla tärisyttämällä. Aallon heijastumista kallioperästä mitataan maahan asennettavilla vastaanottimilla.

Katoavaa

1. Tutkijat varoittavat, että Grönlannin jäätikkö voi tehdä sulamisennätyksen tänä vuonna. Jos koko jäätikkö sulaisi, nousisi merenpinta maailmanlaajuisesti jopa seitsemän metriä. Pienikin sulamisen kasvu tulevina vuosikymmeninä on uhka miljoonille ihmisille, jotka asuvat alavilla alueilla.

2. Malesian viimeinen sumatransarvikuono (Dicerorhinus sumatrensis), 25-vuotias naaras, on kuollut. Pienikokoisimman sarvikuonolajin yksilöitä on elossa Sumatran saarilla enää alle sata. Erittäin uhanalaisen lajin uhkana on salametsästys ja eläinten hajanaiset kannat. Lähde: BBC.

3. Jättiläisruokki (Pinguinus impennis) oli jopa 80 senttimetrin korkuinen, lentokyvytön lintulaji, joka kuoli sukupuuttoon noin 1850. Tutkijoiden museonäytteiden perusteella luoma geneettinen aikajana kertoo nyt, että syynä oli linnun metsästys. Linnusta saatiin lihaa ja höyheniä.

Kommentoi »