Mondo

Helsinki Biennaali on kesän 2021 parhaita taidetapahtumia

Helsinki Biennaali on kesän 2021 parhaita taidetapahtumia
Helsingin merellisessä Vallisaaressa voi ihailla tänä kesänä kansainvälistä nykytaidetta. Samalla pääsee myös seikkailulle vanhoihin ruutikellareihin ja autioihin asuinrakennuksiin.
Julkaistu: 13.6.2021

Yksi kesän 2021 odotetuista tapahtumista on juuri avattu ja ensimmäistä kertaa järjestettävä nykytaidetapahtuma Helsinki Biennaali, joka pidetään lyhyen venematkan päässä Helsingin Kauppatorilta sijaitsevassa Vallisaaressa.

Mukana on yli 40 taiteilijaa tai taiteilijaryhmää sekä Suomesta että maailmalta — muun muassa Suomea Venetsian biennaalissa edustanut taiteilijaduo IC-98, hienoista installaatioistaan tunnettu Alicja Kwade sekä monesti palkittu kuvataiteilija Maaria Wirkkala. Esillä on kuva- ja äänitaidetta, installaatioita, veistoksia, videoita, elokuvia ja performansseja.

Alicja Kwaden installaatioita on nähty tätä ennen monissa maailman taidegallerioissa ja -museoissa.

Useat taiteilijoista ovat inspiroituneet saarimiljööstä, ja välillä taide sulautuu osaksi ympäristöä. Hienovaraisimpia teoksia on esimerkiksi taiteilijakaksikko ATTAKWADin teos, joka koostuu puun kylkeen kiinnitetyistä pronssisista käävistä.

Teemu Lehmusruusun teos taas kuuntelee lähimetsissä kaatuneiden puiden lahoamista ja muuttaa sen urkujen soittamaksi ääniteokseksi. Yhden hauskimmista kokemuksista tarjoaa Dafna Maimon. Hän on rakentanut jättikokoisen ihmisen suoliston, jonka läpi kävellään kuin tunnelissa. Näkyvimpiä teoksista on Tadashi Kawamatan rakentama Vallisaaren majakka. Muun muassa saarelta kerätystä puurojusta tehty rakennelma nousee kohti taivasta.

Dafna Maimonin teoksessa kävellään ihmisen suoliston läpi.

Taidetta on sekä ulkotiloissa että entisen sotilassaaren vanhoissa ruutikellarissa ja asuinrakennuksissa. Oman lisänsä elämykseen tuokin se, että teosten lisäksi pääsee näkemään jännittäviä paikkoja, joihin ei normaalisti pääse. Etenkin maanalaiset kellarit antavat vaikuttavat puitteet taiteelle ja ovat myös mukavan viileitä lepopaikkoja kuumana kesäpäivänä.

Koska nähtävää on paljon ja työt on sijoiteltu ympäri saarta, reissulle kannattaa varata hyvin aikaa. Kolmessa tunnissa ehtii jo kierrellä kaiken, mutta hienona kesäpäivänä Vallisaari on helposti koko päivän retkikohde, ja välillä voi nauttia syötävää ja juotavaa saaren ravintoloissa.

Joitakin biennaalin töitä on myös mantereella, muun muassa taidemuseo HAMissa. Helsinki Biennaali jatkuu 26. syyskuuta 2021 asti.

Kommentoi »