Tuulilasi

Helsinki Battle: Rallia Helsingin keskustassa


Helsingissä ajetaan rallia heinäkuun lopulla.
Teksti Timo Nurmi
Kuvat Neste Oil, Timo Nurmi

Juuri sopivasti ennen Neste Oil Rallia järjestetään Hietalahdessa Helsingin ytimessä Helsinki Battle, jossa maailman tunnetuimmat rallilegendat ottavat mittaa tämän päivän huippukuljettajista.

26.7. järjestettävässä kisassa ajetaan Hietalahdenrantaan rakennettavalla noin 800 metrin pituisella radalla. Varikkoalueena ja tapahtuma-areenana toimii Hietalahdentori, jonne tallit pystyttävät huoltopilttuunsa.

– Viime aikoina rallia on pyritty tuomaan yhä enemmän isoihin kaupunkikeskustoihin, joissa liikkuu paljon ihmisiä. Suomen MM-rallia on ajettu vuosien mittaan Hangosta pohjoiseen Suomeen asti, mutta keskusta-ajamisessa on oma tunnelmansa, sanoo AKK Sports Oy:n toimitusjohtaja Tiina Lehmonen.

– Olemme olleet Suomen MM-rallin nimiyhteistyökumppani 20 vuotta, ja haluamme juhlistaa tätä tuomalla vauhdin hurmaa ja autoilun iloa pääkaupungin ytimeen, kertoo Neste Oilin markkinointijohtaja Sirpa Tuomi.

Neste Oil Ralli Helsinki Battleen osallistuvat rallin MM-sarjan kovimmat tallit. Valmistajien sarjaa kolmen ajetun kisan jälkeen johtava Volkswagen Motorsport on mukana huippumiehityksellä, sillä Poloa piinaavat Helsingissä sekä Sébastien Ogier että Jari-Matti Latvala.

– Tällainen kaupunkikisa on aina erilainen. Tunnelma on todella tiivis, kun porukkaa on paljon pienellä alueella. Kun näkee ihmismassat, tulee hyvä ajofiilis, Latvala kommentoi.

– Olen aiemmin ajanut vastaavassa tapahtumassa mm. Meksikossa, jossa oli 80 000 katsojaa. Amsterdamissakin ajettiin kerran tällainen kaupunkikisa, samoin Portugalissa.

– Tällä kaudella olen pyrkinyt muutenkin ottamaan vähän erilaisen asenteen kuin aiemmin. MM-sarjan voitto on paljon muutakin kuin nopeutta, se on myös taktiikkaa. On pystyttävä ajamaan jatkuvasti hyviä suorituksia, oltava koko ajan käytännössä kolmen parhaan joukossa.

Kisa ajetaan sorarenkailla, joten luvassa on näyttäviä ajolinjoja ja myös kumin käryä. Radasta osa on asfalttia ja osa mukulakiveä, joka on haastava ajopinta ja varsinkin kosteana erittäin liukas.

Mukana Battlessa on myös Citroën Total Abu Dhabi Rally Team, jonka autoa puikottaa nuori Mads Østberg. Nuoresta iästään huolimatta miehellä on parinkymmenen vuoden autourheilukokemus, joten DS3 saanee kyytiä Hietalahden tiukoissa silmukoissa.

– Olemme osallistuneet tällaisiin tapahtumiin ennenkin, ja ne ovat saaneet suuren suosion. Uskon, että tällä kertaa monien kuljettajien osallistuminen tekee tapahtumasta vielä paremman, arvelee Citroënin tiimipäällikkö Yves Matton.

Tällä kaudella MM-sarjaan palannut Hyundai on niin ikään mukana Battlessa. Hyundai Shell World Rally Team tuo kisaan viime vuonna Neste Oil Rallissa toiseksi ajaneen Thierry Neuvillen sekä suomalaiskuljettaja Juho Hännisen.

Tämän päivän aktiiviajajien lisäksi kisassa nähdään mahtava kattaus rallin suomalaislegendoja. Mukaan ovat lupautuneet nelinkertaiset maailmanmestarit Juha Kankkunen ja Tommi Mäkinen sekä kaksi mestaruutta voittanut Marcus Grönholm ja paljasjalkainen helsinkiläinen Markku Alén.

– Kerrankin rallimiehet pääsevät ajamaan Helsingissä jalka suorana, Markku kommentoi värikkääseen tyyliinsä.

– Hienoimpia hommia joita voi olla, kun mukaan tulee monta legendaa ja nykykuskia. Juuri tällaista tarvitaan. Olen satasella mukana, Juha innostuu.

Tapahtuma käynnistyy toden teolla puolenpäivän aikaan. Ensin ajetaan lämmittelyt, ja sen jälkeen käydään tositoimiin. Kuljettajat ajavat radan yksittäin. Ensimmäiseksi tuleen heitetään legendat, jotka ajavat toisiaan vastaan. Sen jälkeen nykykuljettajat kisaavat vastaavalla tavalla. Lopuksi Helsinki Battlen herruus ratkaistaan parhaan legendan ja parhaan nykykuljettajan välillä.

Vaikka mukana on takavuosien sankareita, historic-tyyppisiä autoja ei radalla nähdä. Kisa käydään nykyisellä WRC-kalustolla, jonka tallit siis antavat myös legendakuljettajien käyttöön.

Tapahtuma on yleisölle maksuton. Hietalahteen pystytetään isoja screenejä, joilta kisaa voi seurata vähän radanvartta kauempaakin. Lisäksi tapahtuma radioidaan Metro Helsinki -asemalla, ja TV-kanava Nelonen lähettää kisasta koosteen seuraavana päivänä.

Seuraa Tuulilasin tallin ja automaailman tapahtumia Facebookissa

Julkaistu: 12.3.2014