Apu

Helsingin citymerikotkat ovat taas pesimäpuuhissa – Kesällä 2020 pesästä varttui lentokykyiseksi kolme poikasta – Miten nyt käy?

Helsingin citymerikotkat ovat taas pesimäpuuhissa – Kesällä 2020 pesästä varttui lentokykyiseksi kolme poikasta – Miten nyt käy?
Toisin kuin viime keväänä, Helsingin Vanhankaupunginlahti on nyt ollut jäässä. Kaupunkilaiset ovat liikkuneet myös Lopin saaren lähellä, vaikka kotkien pesimärauhaa on yritetty taata tiedottamalla liikkumisrajoituksista.
Julkaistu: 8.3.2021
Suomen urbaanein merikotkapariskunta valmistautuu taas pesimään Helsingin Vanhankaupunginlahdella vain kilometrien päässä Helsingin päärautatieasemalta.
Kotkapari pesi lahden pohjukan luonnonsuojelualueen keskellä sijaisevassa Lopin saaressa ensi kerran viime vuonna. Tuolloin pesästä varttui lentokykyiseksi kolme nuorta merikotkaa, mikä on lajille mainio pesimätulos.
Viime talvi oli Helsingin seudulla niin leuto, ettei Vanhankaupunginlahti jäätynyt. Siksi pesimäsaaren lähellä ei ollut kulkijoita, ja pesän lähellä oli ­paljon auki olevaa kalavettä. Tuolloin merikotkat viihtyivätkin hyvin saaressaan heti vuoden alusta.
Nyt lahti on ollut jäässä, ja kaupunkilaiset ovat liikkuneet myös Lopin saaren lähellä, vaikka kotkien pesimärauhaa on yritetty taata tiedottamalla liikkumisrajoituksista.
Merikotkia onkin havaittu saaressa melko harvakseltaan. Pelkästään ulkoilijoita ei kotkien poissaolosta voi syyttää, kertoo ympäristösuunnittelija Kalle Meller Helsingin kaupungilta.
– Jäätilanteen vuoksi kotkat eivät ole voineet kalastaa lähivesiltä, ja ne ovat oleilleet reviirillä myös siksi vähemmän.

Risulinnan kevätremontti

Maaliskuun alussa kotkapari oli lopulta ryhtynyt kunnostamaan ­risulinnaansa, ja merikotkien oli myös havaittu paritte­levan.
– Hyvältä näyttää tällä hetkellä.
Viime vuonna kotkanaaras muni maaliskuun 8. päivänä, mutta tänä vuonna pesintä voi kestää kauemmin.
Lopissa on pesinyt jo pitkään myös melko suuri harmaahaikarayhdyskunta. Viime vuonna merikotkien nähtiin syövän silloin tällöin haikaroiden munia, ja jokunen aikuinenkin haikara jäi niiden saaliiksi.
Mellerin mukaan osa haikaroista on­nistui silti pesimään saaressa merikotkaparin naapurina.
– Osa siirtyi pesimään läheiseen ruovikkoon, ehkä ensimmäistä kertaa Suomessa. Sielläkin pesiminen onnistui.
Kuvateksti: Merikotkat hylkäävät pesänsä helpoiten heti munimisen jälkeen.
Kommentoi »