Apu

Helle on terveysriskiHelle on terveysriski

Tutkijat ennustavat, että ilmastonmuutoksen tuomat helleaallot voimistuvat ja terveysriskit kasvavat.
Teksti Apu-toimitus
Kuvat Fotolia

Kuolleisuus on Suomessa pienimmillään, kun vuorokauden keskilämpötila on 12–17 °C. Kun päivän korkein niin sanottu koettu lämpötila ylittää noin 24 °C, lisääntyy kuolleisuus noin neljä prosenttia lämpöastetta kohden.  

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tutkimuksen mukaan 2000-luvun pitkittyneistä helleaalloista aiheutui Suomessa useita satoja ennenaikaisia kuolemia. Vaikutus kohdistui erityisesti yli 75-vuotiaisiin.

Vaikka helteen haitat keskittyvät erityisesti heikkokuntoisiin yli 75-vuotiaisiin, koettelee kuumuus myös nuorempia vakavista perussairauksista kärsiviä.

Hellekuolemien taustalta löytyy sydän- ja verisuonisairauksia, Alzheimerin ja Parkinsonin tautia, dementiaa, alkoholismia sekä kroonisia keuhkosairauksia.  

Kuumuus ja kosteus voivat vaikuttaa myös diabeteksen hoitoon ja monien sairauksien lääkitykseen.   

Maailmalla toistuviin hellejaksoihin valmistaudutaan torjunta- ja sopeutumistoimilla.

Yhdysvaltojen ja Brittein saarten terveysviranomaiset sekä Maailman Ilmatieteen järjestö (WMO) ja terveysjärjestö WHO julkaisivat hiljan oppaat helteistä selviytymiseen. 

Myös Suomessa kaivataan akuuttien tilanteiden varalle toimivaa helle-terveysvaroitusjärjestelmää terveydenhuollon toimijoille. Nykyisestä hellevaroitusjärjestelmästä tämä yhteys puuttuu.

Lähteet: Duodecim, 2014;130, The Lancet Volume 386, No. 9990, 2015

Julkaistu: 13.8.2015