Apu

Helle ajoi ravut syvempiin vesiin – Ilmastonmuutos vaikuttaa nopeasti rapujen hyvinvointiin ja levinneisyyteen

Helle ajoi ravut syvempiin vesiin – Ilmastonmuutos vaikuttaa nopeasti rapujen hyvinvointiin ja levinneisyyteen
Ravustuskausi alkoi 21.7. ja jatkuu lokakuun loppuun. Ravustuksessa on pidettävä hyvää huolta mertojen desinfioinnista, jotta rapurutto ei leviä vesistöstä toiseen.
Julkaistu: 29.7.2021

Monelle suomalaiselle ravustus ja ravuilla herkuttelu on kesän kohokohta. Etenkin ilta ja yö ovat parasta ravustusaikaa, mutta saksiniekka kävelee mertaan päivisinkin.

– Ravustuskaudesta voi odottaa hyvää. Kevät tuli aikaisin ja alkukesä on ollut lämmin. On havaittu, että isotkin ravut ovat vaihtaneet kuortansa, ja poikaset ovat lähteneet liikkeelle. Mertoihin saattaa siis tulla rynnistys, kertoo rapututkija Japo Jussila Itä-Suomen yliopistosta.

Pitkään jatkunut hellejakso on vaikuttanut myös rapuihin. Niillä alueilla, joilla vesi ei ole tuulen takia pyörähtänyt ympäri, ravut ovat voineet siirtyä syvemmälle liian lämpimien pintavesien takia. Ravulle paras lämpötila elää on noin 20 astetta.

– Etelä-Suomessa vedet ranta-alueilla ovat voineet olla liian lämpimiä ravuille, ja niiden levinneisyysalue nousee yhä pohjoisemmaksi ilmastonmuutoksen edetessä. Vesistöjen lämpeneminen ja ilmastonmuutos stressaavat rapua ja altistavat taudeille, muillekin kuin rapurutolle.

Näin torjut rapuruton leviämistä

Rapurutto ja täpläravun leviäminen on uhka erittäin uhanalaiselle jokiravulle. Jokainen ravustaja voi toimillaan ehkäistä rapuruton leviämistä desinfioimalla, kuivaamalla tai pakastamalla kaikki rapujen pyynnissä käytettävät välineet ennen niiden siirtämistä vesistön eri osien välillä tai toiseen vesistöön.

Mikäli syötit ovat muualta kuin samasta vesistöstä, tulee niitä pakastaa 3 vuorokautta ennen käyttöä. Lisätietoja voi lukea Rapukamu.fi-sivustolta. Sivustolla on ohjeita mm. mertojen desinfiointiin. Rapuruton tunnistaa tummista laikuista täpläravusta.

Ravustukseen tarvitaan aina vesialueen omistajan lupa, ja 18–64-vuotiailla tulee olla kalastonhoitomaksu maksettuna.

– Syöttinä kannattaa käyttää mieluiten ravustusalueelta pyydettyä kalaa, erityisesti särkeä. Ravut elävät matalassa vedessä, kivikkoisilla alueilla. Muutamasta metristä 10 metriin on sopiva syvyys merroille. Kannattaa myös muistaa, että ravut tulee siirtää suoraan merrasta tai sumpusta kattilaan, ei uusille vesialueille.

Rapukausi jatkuu lokakuun viimeiseen päivään asti.

1 kommentti