Apu

Helena Petäistö: Kipin kapin eurovaaliuurnille!

Helena Petäistö: Kipin kapin eurovaaliuurnille!
Onko tulossa historian vaarallisimman vaalit? Eurooppa kuohuu.
Julkaistu: 21.5.2019

Klik! sanoo Laura Huhtasaaren kännykkä, kun hän ottaa itsestään selfietä hymyillen pää kallellaan Italian äärioikeiston nokkamiehen Matteo Salvinin kanssa Euroopan äärioikeistopuolueiden yhteiskokouksessa. Salvinin omasta kuvakavalkadista löytyy Moskovan Punaisella torilla otettu valokuva, jossa hän poseeraa leveästi hymyillen yllään Vladimir Putinin kuvalla varustettu teepaita.

Koko Eurooppa kuohuu, sillä edessä ovat mantereen historian vaarallisimmat vaalit. Onko demokratia muka vaarallista? Kyllä, jos äänestäjiä ohjaillaan ulkopuolelta niin kuin nyt on tapahtumassa. Sellainen sujuu nimittäin melkein huomaamatta. Mussolinin ohjenuora oli: Kana pitää kyniä varovasti yksi höyhen kerrallaan. Silloin kaikki ­tapahtuu niin, ettei kukaan huomaa mitään.

Koskaan lähihistoriassa Euroopan ulkopuolella ei ole ­ollut yhtä vihamielisiä tahoja maanosaamme kohtaan kuin juuri nyt. Muut maailmanmahdit kokevat yhtenäisen ­Euroopan vaarallisena kilpailijana, jonka ne haluavat hajottaa. Eurooppaa vaanii varsinainen kolmen kopla; yksi sirkuspelle, yksi diktaattori ja yksi Kiinan keisari – näkyvimpinä Euroopan hajottajina Venäjä ja Yhdysvallat, salakavalimpana taas Kiina, joka osaa verhota kätensä silkkihansikkaaseen.

Perussuomalaiset hurmannut, Putinin ystävänä esiintyvä Salvini herättää niin paljon epäilyjä naapurissamme, ­että Ruotsin oikeistopopulistit, Ruotsidemokraatit, ovat kieltäytyneet tulemasta Milanon kokouksiin, joissa patsastelee myös Ranskan äärioikeiston johtaja Marine Le Pen.

Ennen Ranskan presidentinvaaleja Vladimir Putin oli ainoa suuren maan päämies, joka suostui ottamaan Marine Le Penin vastaan. Le Penin puolueen talous on niin surkeassa jamassa, etteivät europarlamentista kavalletut rahatkaan ole riittäneet. Puoluerahoitusta on pitänyt saada ­venäläisiltä pankeilta. Milanon vaalikokouksen ryhmäkuvassa Salvinin rinnalla hymyilee leveästi Marine Le Pen. Suomen Laura Huhtasaari kurkistelee toiselta riviltä.

Ruotsidemokraatit ovat kieltäytyneet yhteistyöstä Salvinin johtaman ryhmittymän kanssa sen Venäjä-yhteyksien takia. Heidän nokkamiehensä Jimmie Åkessonin mielestä on vaikea ymmärtää, että suomalaispuolue liittoutuu italialaisten ja ranskalaisten ”Venäjän-ystävien” kanssa.

–Toivon, että perussuomalaiset ottavat järjen käteen, ­tokaisi hän suoraan Helsingin Sanomien haastattelussa.

Raadollisimmalla tavalla äärioikeistopuolueiden Venäjä-­kytkennät paljastuivat Itävallan videoskandaalissa: Salvinin liittolainen, Itävallan äärioikeistopuoleen kärkinimi Heinz-Christian Strache kävi kauppaa Putinia lähellä olevan miljardöörin kanssa. Venäläiset ostaisivat itävaltalaisen tabloidilehden, sen uutisointi nostaisi populistipuolueen valtaan, ja venäläiset saisivat vastalahjaksi rakennus­urakoita. Salaa kuvatulla videolla Strache leimasi median mafiaksi, jonka vapautta tulisi rajoittaa myös Itävallassa Unkarin tapaan.

Suomelle Venäjä on rajanaapuri, jonka kanssa meidän on pakko tulla toimeen. Mutta Euroopan äärioikeiston valmius tehdä demokratiasta ja länsimaisista arvoista kauppatavaraa Venäjän, Yhdysvaltain tai Kiinan kanssa valtaan päästäkseen on aivan jotakin muuta. Salvini on ainoana Euroopan maan johtajana tehnyt Kiinan kanssa silkkitiesopimuksen, joka tuo velkaantuneelle maalle vastineeksi rahaa. Trumpin entinen kätyri Steve Bannon on parhaillaan Pariisissa ohjeistamassa ystäväänsä Marine Le Peniä.

Juuri näiden populistipuolueiden kautta maailmanmahdit yrittävät murentaa Eurooppaa sisältä päin. Se vaara on nyt nähtävä vaalikopissa. Tarjolla on myös puolueita, jotka ­e­ivät ole ulkovaltojen ostettavissa.

Kommentoi »