Heinolassa hytistiin ja hekotettiin Vadelmavenepakolaisen matkassa
Kulttuuri
Heinolassa hytistiin ja hekotettiin Vadelmavenepakolaisen matkassa
Heinolan kesäteatteri täyttyi sisukkaista suomalaisista sateisesta ja kylmästä säästä huolimatta. Vadelmavenepakolainen sai 700-paikkaisen katsomon lähes täyteen ja odotukset korkealle.
21.6.2017
 |
Apu

Tänä kesänä Heinolan kesäteatterissa pyörii Miika Nousiaisen romaaniin perustuva Vadelmavenepakolainen, joka kertoo identiteettikriisistä kärsivästä Mikko Virtasesta (Iikka Fors). Hän ei halua olla suomalainen mies, vaan pitää itseään ruotsalaisena.

Mikko on lapsesta asti haaveillut Ruotsissa asumisesta, jossa sosiaalidemokratia on toteutunut kauneimmassa muodossaan ja ihmiset ovat sympaattisia ja sosiaalisesti lahjakkaita. Naapurimaata rakastava mies tekee kaikkensa onnistuakseen tavoitteessaan.

Tarina on yksinkertaisesti hauska, vaikka kaikki tapahtumat eivät ole. Vadelmavenepakolainen osoittaa sen, mikä läheltä katsottuna on traagista, on kauempaa katsottuna hyvinkin koomista.

Mikko Virtasen ihannoima ruotsalainen perhe Thaimaassa.

Paljon ehtii tapahtumaan Mikon hankkiessaan itselleen ruotsalaisen identiteetin ja perheidyllin. Yleisö seuraa esitystä ja odottaa päähenkilön seuraavia päähänpistoja.

Tiistain päivänäytös Heinolan kesäteatterissa keräsi yleisöä läheltä ja kaukaa. Kesäpaikalta Hartolasta saapuneet Inger ja Risto Koskinen kertoivat kesäteatterissa käymisen jokakesäiseksi perinteeksi.

- Ollaan istuttu täällä kylmemmälläkin säällä. Yhtenä kesänä oli vain muutama aste lämmintä, nyt olemme varustautuneet hyvin ja näytös on ollut mukava, Koskiset kertovat.

Myös espoolaiset Raija ja Kari Lehtonen tulivat katsomaan Vadelmavenepakolaista. He matkasivat Vierumäeltä, mökiltä, joten matka Heinolaan ei ollut pitkä. Liput näytökseen oli varattu jo talvella.

- Meillä on vähän ristiriitaset tunteet, tämä on kolmas kesä kun olemme täällä. Yhtenä kesänä tuli hirveä ukkosmyrsky, seuraava kerta oli ihan mukava ja nyt sitten tämä. Säällä on suuri vaikutus, mutta osittain se johtuu näytöksestäkin, Raija Lehtonen kertoo.

Satiirinen esitys onneksi nauratti katsojia, sää ei niinkään. Kulttuurierot suomalaisten ja ruotsalaisten välillä oli tuotu näytöksessä hauskasti ja osuvasti esiin, ja se hauskuutti, mutta kansan huumorintajuun vedonnut teos ei silti täysin sytyttänyt.

Iikka Forsin lisäksi rooleissa hauskuuttavat Minttu Mustakallio, Jari Pehkonen, Ulla Tapaninen, Taisto Oksanen ja Katja Küttner.

Näyttelijät valmiina hauskuuttamaan yleisöä.

Teksti Ellanoora Kauppila, Kuvat Heinolan kesäteatteri ja Ellanoora Kauppila

Kommentoi »