Heikki Valkama: Haista sopiva
Terveys ja hyvinvointi
Heikki Valkama: Haista sopiva
"Jos naisen immuunipuolustusjärjestelmä muistuttaa miehen vastaavaa, hän pettää miestä todennäköisemmin kuin jos geenit ovat erilaiset."
Julkaistu 24.4.2014
Apu

Miten löytää parhaiten sopivan kumppanin?

Haistamalla, sanovat tutkijat. Jos kumppani haisee pahalta, hän ei ole paras mahdollinen.

Ihmisen ominaishaju kertoo immuunipuolustusjärjestelmästä. Ihmiset mieltyvät hajuun, joka on mahdollisimman erilaisesta immuunipuolustusjärjestelmästä. Sitä taas määrittävät geenit. Teorian mukaan jälkeläisille saadaan näin monipuolinen suoja tarttuvia tauteja vastaan.

Tämän teorian mukaan omat perheenjäsenet haisevat siis pahimmilta, koska he muistuttavat geeneiltään toisiaan. Erään tutkimuksen mukaan ehkäisypillerit sotkevat hajuaistin: yksinkertaistetusti sanoen pillereitä käyttävät mieltyivät samanhajuisiin kumppaneihin.

Jos naisen immuunipuolustusjärjestelmä muistuttaa miehen vastaavaa, hän pettää miestä todennäköisemmin kuin jos geenit ovat erilaiset. Näin totesi joitain vuosia sitten Psychological Science -lehdessä julkaistu tutkimus.

Hieman mutkia oikoen – unohtamalla ulkonäön sekä sosiaaliset ja kulttuuriset seikat – saa parhaan parin valittua nuuhkaisemalla. Kuviota sotkevat tietenkin hajuvedet ja muut mahdolliset tuoksut.

Miten tätä tietoa voisi käyttää hyväksi? Pari vuotta sitten maailmalle levisi uutinen amerikkalaisista feromonijuhlista. Sanakirjamääritelmän mukaan feromonit ovat tuoksuaineita, kemiallisia signaaleja, joita hyönteiset ja nisäkkäät erittävät tietyistä rauhasista viestittääkseen jotakin toiselle saman lajin yksilölle

Feromonijuhlissa on kyse hajutreffeistä. Juhlien osallistujat pitävät kolme yötä samaa t-paitaa ja lähettävät sen toisille osallistujille nuuhkittavaksi. Jos haju miellyttää, järjestetään tapaaminen: pari sopii biologisesti yhteen.

Haistamisessa on valtavasti potentiaalia. Myös sairaudet haisevat.

Koiria koulutetaan haistamaan sairauksia.

Tampereella on kehitetty keinonenä, joka haistaa syövän virtsasta. Tampereen yliopiston, Tampereen teknillisen yliopiston ja yritysten yhteistyönä tehty tutkimus on edennyt jo käytännön sovelluksiin.

Jututin Image-lehteen tekemääni pientä juttua varten tutkimushanketta johtavaa kirurgian dosenttia Niku Oksalaa, joka kertoi, että keinonenä voi olla käytettävissä älypuhelimella muutaman vuoden sisällä. Oksalan sanoin ”merkittäviä mobiiliteknologian toimijoita on keskustelussa mukana”.

Ajatus kuulostaa huimalta: muutaman vuoden kuluessa älypuhelimeen voi liittää osan, joka haistaa sairauksia. Tai ehkä laitteeseen tulee vielä joskus pieni sensori: keinonenä…

Hajuja aistivalle älylaitteelle voisi keksiä paljon muitakin käyttötapoja. Voisiko olla, että tulevaisuudessa treffeille ja internetin deittipalstoille kuuluu kännykän keinonenän nuuhkaisu?

Apu Terveys 2/2014.

Kirjoittaja on Imagen päätoimittaja.

Kommentoi »