Apu

Heikki Kahila: Suomen virallinen julkinen eläin numero yksi ja Kekkosen ajan uutisten ääni – Itse asiassa kuultuna Pe 1.5. klo 20:55 TV1

Heikki Kahila: Suomen virallinen julkinen eläin numero yksi ja Kekkosen ajan uutisten ääni – Itse asiassa kuultuna Pe 1.5. klo 20:55 TV1
Näköradiomies Heikki Kahila oli Kekkosen ajan Suomen uutisääni ja -kasvo.
Julkaistu: 1.5.2020
Uutisankkuri Heikki Kahila oli ensimmäinen superjulkkis.
Heikki Kahila aloitti uransa yleisön edessä 60-luvun alussa kotipaikkakunnallaan Varkaudessa muun muassa järjestämällä pari kertaa viikossa juonnettuja tansseja. ”Ne tulivat paljon myöhemmin telkkariin, ja juontajana oli edelleen Heikki, mutta sukunimi oli Hietamies”, Kahila muistelee Juho-Pekka Rantalan haastattelussa.
Oli aika, jolloin ”Kekkonen hallitsi, Sopanen kuulutti ja Kahila luki uutiset”. Yleisradiossa 1962 aloittaneesta Kahilasta ja kuuluttaja Teija Sopasesta tuli ensimmäisiä suomalaisia superjulkkiksia. Kahilan mukaan televisio ihastutti suomalaiset, koska se toi kotiin tähdet, joita oli aiemmin nähty vain elokuvateattereissa.
Kahila oli julkinen eläin. Hän teki uutistyönsä ohessa monenlaisia keikkoja, mutta sai usein huomata suurimmissa tilaisuuksissa, ettei häntä ollut palkattu juontajaksi vaan tuijotettavaksi.
”Ryhdyin varjelemaan omaa elämääni. Kesälomat vietin ulkomailla”, Kahila sanoo.
Kahilan, 83, tavaramerkki on edelleen hänen äänensä, ja sympaattinen uutisankkurin artikulaatio on tallella.
Kahila tietää, että nykyisin juontajaksi pätevöitymiseen riittää julkisuusarvo. Yhden tärkeän ohjeen hän silti kaikille yrittäjille antaa.
”Kannattaisi ottaa suomen kieli haltuun.”
Perjantai 20.55 TV1.
Kommentoi »