Tuulilasi

"Haute Couture automobile" – superauto Ranskanmaalta


Exagon Motors Furtive-eGT on ranskalainen sähköllä liikkuva superauto, joka räätälöidään erikseen jokaiselle asiakkaalle.
Teksti TL-verkkotoimitus
Kuvat Exagon Motors

"Haute Couture" (ransk. korkea räätälöinti tai korkea muoti) on Ranskassa 1700-luvulla syntynyt muotiviittaus. Nykypäivänä sillä viitataan kalliisiin ja korkeatasoisiin, mittatilaustyönä ja pääosin käsintehtyihin muotiluomuksiin, joita voidaan pitää jopa taideteoksina.

Näillä sanoilla Exagon Motors mainostaa superautoansa kotisivuillaan. Furtive-eGT:tä liikuttaa kaksi Siemensin valmistamaa 148 kW sähkömoottoria, jotka on liitetty kolmivaihteiseen vaihteistoon.

Yhdessä sähkömoottorit tuottavat 400 hevosvoimaa ja 516 Nm vääntöä. Koska kyseessä ovat sähkömoottorit, on vääntömomentti käytössä koko alueella 0–5000 r/min. Korkeakulttuuriauto kiihtyy 0–100 km/h 3,5 sekunnissa, kertoo Autocar.

Auton kehitystyössä ovat auttaneet myös SAFT, joka valmistanut auton litium-ioni-akuston sekä Michelin, joka tehnyt autoon akseliston sekä renkaat. Exagon on hyödyntänyt Formula 1 osaamista auton hiilikuidusta valmistetussa monokokissa, joka painaa vain 124 kg.

Yrityksen perustaja Luc Marchetti kertoo, että he haluavat rakentaa autoja samalla tarkkuudella ja käsityötaidolla, jolla jalokivien tekijät tekevät työtään. Hänen mukaansa Ranskassa keskittyy virtuoosimainen ja luova osaaminen, kun tehdään taidetta.

Jokainen Furtive e-GT räätälöidään erikseen asiakkaan omien mieltymysten ja käsitysten mukaan. Exagon Motors sijaitsee lähellä entistä F1-rataa Magny Coursia Etelä-Ranskassa.

Seuraa Tuulilasin tallin ja automaailman tapahtumia Facebookissa.

Julkaistu: 10.7.2014