Haukkua voi, erota ei
Puheenaiheet
Haukkua voi, erota ei
YHDEN MIEHEN KOMITEA. Suomalaiset suhtautuvat EU:hun nyt suunnilleen kuin omaan valtiovaltaansa.
Julkaistu 4.4.2012
Apu

Suomalaiset ovat fiksumpia kuin suurin osa poliitikoista ja muista päättäjistä ikinä uskoo.

Suurempi osa suomalaisista kuin koskaan suhtautuu EU-jäsenyyteen myönteisesti, kertoo Evan tutkimus. Suomen eroa EU:sta taas vaatii pienempi osa kuin koskaan. Suomalaisten kriittisyys EU:ta kohtaan on kuitenkin samaan aikaan selvästi kasvanut.

Jäsenyyden kannatus on kasvanut jyrkästi juuri sen vuoden aikana, jolloin EU on kulkenut kriisistä ja tukipaketista toiseen.

Suomalaiset suhtautuvat EU:hun nyt suunnilleen kuin omaan valtiovaltaansa. Ei sitäkään rakasteta, mutta ei siitä eroon päästä eikä edes haluta. Moittia sitä voi, ja pitääkin.

Talouden myrskytkin ovat ehkä enemmän lisänneet kuin vähentäneet EU-jäsenyyden kannatusta. Ihmiset ovat kyllin viisaita nähdäkseen, että yksin Suomen kaltainen pieni maa olisi kuin Mikki Hiiri merihädässä.

Suomalaisten suhde EU:hun on kaikkiaan erittäin terve.

Liian kallista

Suomi menettää pahimmassa tapauksessa 30 miljardia euroa, jos kaikki EU:n kriisirahastoille annetut sitoumukset tulevat maksuun. Se on liian suuri summa hukkainvestoinniksi. Siihen on pakko suhtautua kuin liian kalliin auton hankintaan: siinä on pakko olla jotain järkeä.

Timo Soini ja hänen Ramblers-orkesterinsa ovat esittäneet koko vuoden humppaa "EU syö ensin meidät kaikki ja sitten tulee maailmanloppu". Suurin osa kansalaisista päätellee, että asiassa, jota perussuomalaiset niin kiihkeästi vastustavat, täytyy olla paljon hyvääkin, vaikka sitä on usein vaikea heti huomata.

Perussuomalaisten sanoma tuppaa yleensäkin menemään perille päinvastaisessa mielessä kuin on tarkoitus. Heidän piti aloittaa ay-liikkeen haltuunotto Metalliliitosta. He saivat 0,2 prosentin kannatuksen ja yhden paikan liittokokoukseen. Tällä vauhdilla menee enää 463 vuotta, kunnes kaikki 464 liittokokousedustajaa ovat perussuomalaisia.

Toista kuin tilattiin

Tuore tutkimus kertoo muuten, että ihmiset äänestivät viime eduskuntavaaleissa Perussuomalaisia siksi, että halusivat muutosta jämähtäneeseen puoluerakenteeseen

– eivät esimerkiksi siksi, että tukisivat rasismia, muukalaisvihaa sekä ruotsinkielisten ja muiden vähemmistöjen sortoa. He tuskin haluaisivat lukea viikosta ja päivästä toiseen uutisia kansanedustajien sekoiluista niin humalassa kuin selvin päin.

Äänestäjät saivat muuta kuin tilasivat. Tästä löytynee tärkein selitys sille, että Perussuomalaisten kannatus on kääntynyt jyrkkään laskuun.

Yleisiä puolueita

Lisensiaatti Osmo Soininvaara, jolle on keskitetty kaikki vihreä äly, luovuus ja viisaus, haluaisi muuttaa Vihreät yleispuolueeksi. Siinä olisi sijaa esimerkiksi niin ydinvoiman vastustajille kuin kannattajillekin.

Juuri yleispuolueistahan meillä onkin huutava pula. Eihän niitä ole kuin kokoomus, keskusta, Perussuomalaiset, Sdp, Vasemmistoliitto...

Vihreät ovat sitä paitsi jo nyt tehneet korvaamatonta työtä ydinvoiman hyväksi – sulkemalla pois muut vaihtoehdot, esimerkiksi vesivoiman lisärakentamisen, turpeen noston ja metsien hakkuut bioenergiaksi.

Osmo Soininvaaran pyöräilykypärän alle on keskittynyt vihreiden kaikki viisaus. Hänen mielestään olisi viisasta tehdä vihreistä yleispuolue kaikkien muiden yleispuolueiden joukkoon. Kuva: Petri Mulari

Heittolaukauksia

1) Tamminiemi on ehostettu 1970-luvun asuun. Yksi kaluste puuttuu: nuori Paavo Väyrynen UKK:n polvelta.

2) Sdp ei löydä puoluesihteeriä. Jättiläisten – Sorsan, Sundqvistin, Liikasen ja Jungnerin – varjot pelottavat.

3) 400 miljoonaa hukassa? Sen verran tippuu taksin lattialle, kun ministerit sukkuloivat raamineuvotteluissa.

4) Vakavan rikoksen valmistelua ollaan kriminalisoimassa. Onneksi raamiriihi ehti alta pois.

5) Liikkuva poliisi kaatuu, rikostutkinta makaa, mutta Paateron palatsi seisoo.

6) Mitä huonommin EU:lla menee, sitä enemmän suomalaiset EU:sta pitävät, sillä he ovat heikon puolella.

Kommentoi »