Apu

Autoilijoille suositellaan hätävilkun käyttöä hälytysajon kohtaamisessa – Näin käytät sitä oikein

Autoilijoille suositellaan hätävilkun käyttöä hälytysajon kohtaamisessa – Näin käytät sitä oikein
Suomen teille halutaan tuoda aivan uusi toimintamalli: hätävilkun käyttö hälytysajoneuvoja kohdatessa. Kun autoilija huomaa perässään hälytysajon, autoilija viestii hätävilkulla hälytysajoneuvon kuljettajalle, että on huomannut tämän.
Julkaistu: 16.5.2022

Kesällä 2020 muuttunut tieliikennelaki sallii hätävilkun käyttämisen liikkuvassa autossa. Nykyään voi siis varoittaa kanssaliikkujia hätävilkulla esimerkiksi tiellä liikkuvista eläimistä, onnettomuudesta tai muusta vaaratilanteesta.

– Lakimuutoksen tarkoitus oli yhtenäistää käytäntöä muun Euroopan kanssa, siellä hätävilkun käyttäminen myös liikkuvassa autossa on yleistä. Lisäksi saatiin yksi keino lisää viestiä vaaratilanteista, Liikenneturvan koulutus­ohjaaja Erkka Savolainen kertoo.

Poliisi- ja pelastusviranomaiset haluavat nyt tuoda Suomen teille aivan uuden toimintamallin: hätävilkun käytön hälytysajoneuvoja kohdatessa. Kun autoilija huomaa perässään hälytysajon, autoilija viestii hätävilkulla hälytysajoneuvon kuljettajalle, että on huomannut tämän.

– Hälytysajossa olevan ajoneuvon on näin helpompi ennakoida edellä ajavan käytöstä ja valmistautua ohitukseen.

Maanteillä on Savolaisen mukaan sattunut vaaratilanteita, joissa autoilija on säikähtänyt takaa lähestyvää hälytysajoneuvoa ja saattanut tehdä voimakkaan jarrutuksen tai äkkiliikkeen. Sellaisesta on seurannut toisinaan pahoja vaaratilanteita ja jopa onnettomuuksia.

– Autoilijan käytös johtuu usein siitä, että hälytysajoa ei tule vastaan kovin usein – siksi siihen ei ole totuttu.

On edelleen sopivaa väistää hallitusti pientareen puolelle tai kääntyä risteyksestä pois hälytysajon tieltä. Silloin voi käyttää myös tavallista vilkkua. Taajamassa hätävilkkua kannattaa käyttää myös silloin, kun kohtaa hälytysajon. Tarvittaessa väistytään sivuun muuta liikennettä vaarantamatta.

Uudesta ohjeistuksesta on tullut myönteistä palautetta, ja poliisi- ja pelastus­viranomaiset ovat kertoneet, että hätävilkku on jo näkynyt teillä käytössä.

– Yllätyimme, kuinka nopeasti uusi toimintamalli on yleistynyt.

Savolainen muistuttaa hätävilkkusäännöistä auton ollessa pysähdyksissä. Jos joutuu onnettomuuden, autovian tai muun pakottavan syyn vuoksi pysäyttämään paikkaan, jossa voi aiheuttaa vaaraa liikenteelle, hätävilkku laitetaan päälle. Hätävilkkua ei saa käyttää, jos esimerkiksi purkaa kuormaa.

Kommentoi »