Tuulilasi

Harvinainen tilaisuus: Haasta F1-kuski Bottas ajokisaan

Harvinainen tilaisuus: Haasta F1-kuski Bottas ajokisaan
Helsingissä järjestetään älyliikenteen esittelypäivä maanantaina 16.6.2014.
Julkaistu: 4.6.2014

Yleisö pääsee Helsingin Messukeskuksen parkkialueella järjestettävässä maksuttomassa tapahtumassa kokeilemaan muun muassa miltä automaattijarrutus tuntuu ja kuinka auto avustaa parkkiruutuun.

Taloudellisen ajon kisassa jokainen pääsee haastamaan tilaisuuteen osallistuvan Valtteri Bottaksen. Tapahtumassa vierailee myös FIA:n puheenjohtaja Jean Todt.

iMobility Challenge -tapahtuman järjestävät Autoliitto ja FIA (Fédération Internationale de l’Automobile). Tapahtuma on avoinna yleisölle klo 12-19.

Tapahtuma on osa Helsingin isännöimää Euroopan älyliikennekongressia (ITS European Congress), johon saapuu alan ammattilaisia eri puolilta maailmaa.

Automaattijarrutusta ja pysäköintiavustinta

EU:n rahoittaman iMobility Challenge -kampanjan tavoitteena on esitellä yleisölle erilaisia järjestelmiä, palveluita ja teknologioita, jotka tekevät liikkumisesta turvallisempaa, sujuvampaa ja ympäristöä vähemmän kuormittavaa.

Helsingissä pääsee muun muassa kokeilemaan Volvon automaattijarrutusta sekä Fordin ja Citroënin pysäköintiavustimia, jotka auttavat kuljettajaa löytämään sopivan pysäköintiruudun ja avustavat auton ruutuun ilman, että kuljettajan tarvitsee koskea ohjauspyörään.

Sähköautoista puhutaan Suomessakin paljon, mutta niitä ei vielä näy kovin paljon liikenteessä ja harva on päässyt sähköautoa kokeilemaan. iMobility Challengessa on yleisön ajettavana Nissan Leaf ja Ford Focus Electric -sähköautot, joten kuka tahansa voi kokeilla miltä sähköautoilu tuntuu.

Valtteri Bottaksen kanssa kilpaa

Jokainen voi vaikuttaa omalla ajotavallaan polttoaineenkulutukseen, oli auto sitten minkä merkkinen tai kokoinen tahansa. iMobility Challengessa on esillä erityyppisiä ajotapavalmennussovelluksia, joita pääsee myös kokeilemaan. Sovellukset tallentavat ajonaikaista tietoa nopeuksista, jarrutuksista, sijainnista ja monesta muusta asiasta ja ajon jälkeen kuljettaja saa palautetta omasta ajotyylistään.

iMobility Challenge -tapahtumassa on taloudellisen ajon kilpailu, joka perustuu Greater Than -nimisen yrityksen ajotapavalmennussovellukseen. Sovellus tarkkailee kuljettajan ajotapaa auton OBD-pistokkeeseen (on-board diagnostics) kytketyn laitteen avulla ja antaa ajosuorituksesta pisteitä. Järjestäjien autolla ajettava lenkki kestää vain viitisen minuuttia, joten kisaan ennättää helposti osallistua.

Taloudellisen ajon kisaan osallistuu myös upeita otteita Williams Mercedeksen ratissa tällä kaudella esittänyt suomalainen F1-kuljettaja Valtteri Bottas, jonka jokainen voi omalla ajosuorituksellaan haastaa. Bottas vierailee iMobility Challenge tapahtumassa iltapäivällä klo 14 jälkeen. Kello 14.15 pidettävässä avajaistilaisuudessa vierailevat myös muun muassa liikenne ja kuntaministeri Henna Virkkunen sekä FIA:n puheenjohtaja Jean Todt.

Ajettavien demojen lisäksi iMobility Challenge –tapahtumassa esitellään muun muassa tämän päivän ja tulevaisuuden ruuhka- ja kelivaroitusjärjestelmiä, autojen etähuolto- ja diagnostiikkamahdollisuuksia ja monia muita älyliikenteeseen liittyviä teknologioita.

Tuulahduksen tulevaisuuden moottoriurheilusta tuo Metropolia ammattikorkeakoulun Metropolia Motorsport ry:n Formula SAE -luokan sähköformula, joka on esillä iMobility Challenge -tapahtumassa.

Seuraa Tuulilasin tallin ja automaailman tapahtumia Facebookissa

Kommentoi »