Tuulilasi

Harmaa talous näkyy tien päällä – "ulkomaista kuorma-autoliikennettä ja pelisääntöjä kiertäviä toimijoita"


Heinäkuussa noin 200 kuljetusyritykseltä peruutettiin tavaraliikennelupa hoitamattomien verovelkojen vuoksi.
Kuvat A-lehtien kuva-arkisto, Seppo Sirkka

Viranomaisten selvityskulujen kattamiseksi kaikilta kuljetusyrityksiltä perittiin 90 euron tarkastusmaksu. Menettely liittyi tavaraliikenteen harmaan talouden torjuntaan.

Suomen Kuljetus ja Logistiikka SKAL:n Kuljetusbarometrissä kysyttiin kuljetusyrittäjiltä näkemyksiä valvontamekanismista ja sanktiosta, joka johtaa yritystoiminnan päättymiseen.

Kuljetusalan yritykset tukevat yksituumaisina harmaan talouden torjuntaa.

Vastanneista yli 90 prosenttia piti vuotuisia selvityksiä hyvänä asiana. Noin 85 prosenttia vastanneista katsoi, että menettely tervehdyttää kuljetusalaa ja miltei yhtä moni piti lupien menetystä hyväksyttävänä seurauksena velvoitteiden laiminlyönneistä.

Lähes kaksi kolmesta yrittäjästä toivoi 5 vuoden lupajaksoon pidennystä selvitysten vuoksi. Yrityksille koituvat kustannukset hyväksyi alle puolet vastanneista.

Miltei puolet vastanneista piti 200 toimijan lupien perumista vähäpätöisenä toimena harmaan talouden torjunnassa.

"Selityksenä saattaa olla, että yrittäjät havaitsevat tien päällä jatkuvasti todellista tai oletettua harmaata taloutta", huomauttaa SKAL:n puheenjohtaja, kuljetusyrittäjä Teppo Mikkola.

"Esimerkiksi ulkomaista kuorma-autoliikennettä ja yhteisiä pelisääntöjä kiertäviä toimijoita pidetään "reilun pelin" pilaajina. Näihin ilmiöihin puuttumiseen tarvitaan myös viranomaisilta jämäkkää otetta."

Kevät ennustettua heikompi

Kesän aikana kuljetetut tonnimäärät ja mittariin kertyneet kilometrit olivat huomattavasti yrittäjien keväistä ennustetta alhaisemmalla tasolla.

Niin tonnit kuin ajosuoritekin vähenivät miltei 40 prosentilla vastanneista ja kasvoivat vain noin 17 prosentilla. Vajaa viidennes yrittäjistä odotti syksyltä kuljetusmäärien kasvua, runsas kolmannes laskua.

Vain neljännes kuljetusyrityksistä oli onnistunut kasvattamaan liikevaihtoaan kesän aikana.

Suoritealoista parhaiten pärjäsivät elintarvike- ja säiliökuljetukset, mutta kaikissa kuljetuslajeissa liikevaihto laski useammalla kuin nousi.

Etenkin pääkaupunkiseudun kuljetusyritysten myyntiä ja kannattavuutta nakertaa edelleen maa-aineskuljetusten raju hintakilpailu.

Barometrikyselyssä selvitettiin kuljetuselinkeinon taloudellista tilannetta ja lähitulevaisuuden näkymiä. Sähköinen barometrikysely lähetettiin elokuussa noin 4 200 jäsenyrittäjälle. Kyselyyn vastasi 677 jäsenyrittäjää. SKAL Kuljetusbarometri julkaistaan kolme kertaa vuodessa.

Seuraa Tuulilasin tallin ja automaailman tapahtumia Facebookissa

Julkaistu: 12.9.2014