Apu

Hannele Lauri: ”Ikääntyminen on kauheaa – En tiedä ketään, joka sanoisi, miten ihanaa on vanheta”

Hannele Lauri: ”Ikääntyminen on kauheaa – En tiedä ketään, joka sanoisi, miten ihanaa on vanheta”
Näyttelijä Hannele Lauri sanoo, että hänen poikansa Sami ja Tomi ovat parasta mitä hän on saanut aikaan. Kotona Hannelelle pitää seuraa Nancy-koira, joka ymmärtää emäntänsä kotkotukset – vaikka sitten pensaiden trimmaamisen julkisilla paikoilla.
Julkaistu: 16.6.2020

Hannele Lauri, 67, on valvonut edellisenä yönä aamukolmeen Netflixin parissa katsoen meksikolaisia huumesarjoja. Muiden töitä hänen ei ole ongelmallista katsoa, mutta omia suorituksiaan Lauri ei katso koskaan valkokankaalta. Kun elokuva alkaa pyöriä ensi-illoissa, tähti poistuu paikalta. Hän on niin kriittinen itseään kohtaan.

Palaat takaisin kuolleista koirana uudessa Ei haukku haavaa tee -sarjassa. Millaista sarjassa oli näytellä?

Tein sarjaa loppuvuodesta viimeiset neljä viikkoa kuumeettomassa keuhkokuumeessa. Olin ulkoiluttamassa Nancyä, kun huomasin, että minun oli vaikea hengittää. Menin työpäivän päätteeksi lääkärille, koska minulla oli niin huono olo. Sain kovat antibiootit, ja onneksi oli viikonloppu, joten sain levätä kotona muutaman päivän. Lääkäri katsoi joka päivä happisaturaation ja tarkisti keuhkokuvat.

Minun oli pakko näytellä, muuten tuotanto olisi pysähtynyt. Näyttelijät ovat näin hulluja! Se oli kreisiä ja rankkaa, mutta todella hauskaa myös. En ole aikaisemmin tehnyt tuollaista roolia.

"Eräs mies tokaisi äskettäin, että onpas lihava koira. Vastasin, että et ole kuule laiha sinäkään. Olen sellainen, että jos joku sanoo jotain pojista tai koiristani, täältä tulee."

Mikä oli parasta?

Ihaninta oli päästä tekemään yhteistyötä poikani Tomin kanssa, joka toimi sarjan lavastajana. Hän on ammatiltaan elokuva- ja tv-lavastaja sekä kuvataiteiden maisteri. Kaikki nauroivat minulle, kun huusin aina: Tomi, ruokailu! Ihan kuin hän olisi edelleen pieni poikani. Näyttelijät alkoivat vinoilla, että Tomi, menepäs ottamaan kahvia. Hän on saakelin lahjakas.

Toinen poikani Sami on historian opettaja lukiossa. Sanon aina, että Sami on äidin Google. Hän muistaa vuosilukuja, joita minä en ikinä muistaisi. Olen heistä kauhean ylpeä, ja he ovat parasta, mitä olen saanut aikaan. Luin heille lapsina paljon, ja molemmat olivat todella kiinnostuneita ohjelmista, elokuvista sekä teatterista. Rakastan heidän sivistystään ja älyään. Kummallakin on huumorintajua, Tomi on ehkä vähän totisempi seurailija. Sami on samanlainen kälkkä kuin minä. Olemme molemmat hirveän ulospäinsuuntautuneita.

Hannele Lauri ja koiramainen laatuaika

Rakas Nancy-koirasi on 16-vuotias. Millaista elämää olet viettänyt Nancyn kanssa?

Olen sosiaalinen erakko. Kälkätän töissä, mutta kun pääsen kotiin, sanon Nancylle, että eikö ole ihanaa olla kotona. En pystyisi asumaan miehen kanssa, ei kiinnosta. Olen elänyt niin kauan yksin. Sitä paitsi minulla on paljon ystäviä, joten puhelimeni soi koko ajan.

Nancy on Hannan pieni pullukka. Eräs mies tokaisi äskettäin, että onpas lihava koira. Vastasin, että et ole kuule laiha sinäkään. Olen sellainen, että jos joku sanoo jotain pojista tai koiristani, täältä tulee. Toisen kerran Nancysta kysyttiin, että voi onko se raskaana. Sanoin, että on, mutta hän ei synnytä koskaan.

Oikeasti olen tällä hetkellä Nancystä vähän huolissani. Hän aristelee hieman yhtä tassua kävellessään ja illalla tuntuu, ettei Nancy ehkä näe kunnolla. Rukoilen, että Nancy saisi lisää vuosia ja pysyisi terveenä. Rakastan koiria ja eläimiä yli kaiken.

Näyttelet urasi ensimmäisen pääroolin 70 on vain numero -elokuvassa, mutta sen kuvaukset keskeytettiin keväällä koronan vuoksi. Mikä on projektin tilanne nyt?

Ehdimme tehdä talvikuvaukset, mutta en tiedä, koska työt elokuvan parissa taas jatkuvat. Toivon, että saamme tehtyä sen valmiiksi.

Miten korona vaikuttaa elämääsi?

Sami-poikani kysyi, tunnenko oloni koronan vuoksi yksinäiseksi, mutta en tunne.

Ainoa ongelma on kaupassa käynti. Silloin tuntuu kuin astelisi surman suuhun.

Ihmiset eivät tajua, että vaikka aurinko paistaa, tuolla on näkymätön vaara. Pelkään koronaa ja kuulun tietysti tupakoijana riskiryhmään. En katso edes uutisia, sillä ahdistun tilastoista niin paljon. Toivon, että rokote keksitään pian, kunhan sitä ei tehdä liian hätiköiden.

Terveyttä ja pitkää ikää työn merkeissä

Aiotko siirtyä joskus eläkkeelle?

En, sitä paitsi pääni tuntuu 15-vuotiaalta. Minusta on ihanaa tehdä töitä.

Teatteriin en kaipaa yhtään, vaikka minua on pyydetty rooleihin vaikka kuinka monta kertaa. Tein sitä niin monta vuotta. Koko elämä oli aikataulutettua: pieni väli kotona ja taas illaksi näytökseen. Nyt saa riittää, 45 vuotta oli tarpeeksi.

Toivon, että pysyisin terveenä ja töitä riittäisi. En osaisi olla ilman. Ikääntyminen on kauheaa, en tiedä ketään, joka sanoisi, miten ihanaa on vanheta.

Sait viime vuonna sekä Betoni-Jussin että Kultaisen Venlan. Miltä se tuntui?

Totta kai palkinnot tuntuvat hienolta, mutta joka kerta täytyy olla yhtä nöyränä uuden roolin edessä.

Työ on tehtävä joka kerta niin hyvin kuin mahdollista.

Kerro jokin salaisuutesi.

Pysähdyn Nurmijärven keskustassa pensaiden luona. Leikkaan kuolleita oksia pois puutarhasaksilla joka paikassa, missä näen niitä. Se on minulle nautinto.

Nancykin tietää odottaa, että matka jatkuu, kun pensas on valmis.

Hannele Lauri

  • Syntynyt: 21. heinäkuuta 1952 Tampereella.
  • Asuu: Nurmijärvellä.
  • Perhe: kaksi poikaa perheineen, kolme lastenlasta.
  • Harrastaa: Nancyn kanssa lenkkeilyä, hyvien sarjojen katsomista.
  • Ajankohtaista: Ei haukku haavaa tee -komedia Elisa Viihde Aitiossa.
3 kommenttia