Hanna Gullichsenin ratatouille
Puheenaiheet
Hanna Gullichsenin ratatouille
Ruokakirjailija, bloggari Hanna Gullichsen antoi Mondolle ratatouille-reseptinsä. Nyt fiilikset Provenceen!
Julkaistu 11.2.2014
Mondo

Lisukkeeksi kuudelle

2 munakoisoa 2 kesäkurpitsaa 1 tl hienoa merisuolaa 2 sipulia 2 valkosipulinkynttä 2 paprikaa 450 g kaltattuja (säilyke)tomaatteja oliiviöljyä yrttinippu (2 oksaa persiljaa, 1 laakerinlehti, 1 rosmariininoksa, 2 timjaminoksaa) suolaa, mustapippuria

1. Leikkaa munakoisot ja kesäkurpitsat ronskeiksi (1 cm) viipaleiksi. Laita ne isoon kulhoon, ripottele suola päälle ja anna hikoilla puoli tuntia. 2. Kuori ja pilko sipulit. Viipaloi paprikat ja paloittele tomaatit. 3. Lämmitä 2–3 ruokalusikallista oliiviöljyä valurautapadassa. Kuullota sipuleita ja paprikoita noin 10 minuuttia, kunnes ne ovat pehmentyneet. Älä ruskista. 4. Kuivaa munakoisot ja kesä-kurpitsat keittiöpyyhkeellä. Paista viipaleet paistinpannulla runsaassa oliiviöljyssä, noin minuutti per puoli. Paista viipaleet erissä ja siirrä ne paistamisen jälkeen pataan. 5. Lisää pataan yrttinippu ja tomaatit. Mausta suolalla ja pippurilla. Hauduta kannen alla 15 minuuttia. 6. Ota padasta kansi pois ja jatka hauduttamista vajaa tunti, kunnes melkein kaikki neste on haihtunut. Varo ettet polta vihanneksia. Kun nesteestä on jäljellä vain tilkka öljyä, ratatouille on valmis.

Hyvä Vinkki

Tässä ruuassa tärkein työvaihe on kokin nauttima aperitiivi, joka kuuluu tarjoilla kylmänä ja pitkänä. Kiireettömyys palkitsee, sillä padan on hyvä antaa muhia pitkään. Jos ruokaa jää yli, tee kuten Etelä-Ranskassa ja tarjoile edellisen päivän ratatouille huoneenlämpöisenä alkuruuaksi.

Hanna kertoo: "Pidän ratatouillesta, koska sitä kokatessa koko talo tuoksuu Provencelle. Etelä­ranskalainen klassikko on toimiva lisuke paistetulle tai grillatulle lihalle tai kalalle. Mieheni Alexanderin perheellä on talo Grassen rinteillä Etelä-Ranskassa. Kuvasimme suuren osan uuden Safkaa – maanantaista sunnuntaihin -kirjamme ruuista siellä. Aloitimme kuvauk­set ratatouillesta, jonka mieheni kokkasi. En ole eläissäni syönyt niin loistavaa settiä. Jos joku tekee parempaa, minut saa kutsua siihen ruokapöytään! Minua sykähdyttää tapa, jolla Provencessa kunnioitetaan ruokaa. Vihannesten, kalojen ja lihojen valinta on kaunista teatteria: Myyjät rakastavat tuotteitaan ja myyvät niitä asiaan kuuluvalla intohimolla. Asiakas ei hyväksy keskinkertaista vaan vaatii aina parasta. Valkosipuli, viini, oliiviöljy ja kypsät tomaatit ovat neljä pääosaa esittävää tähteä, jotka löytyvät liki jokaisesta ruoka-annoksesta."

Hanna ja Alexander Gullichsenin Meidän safkaa -ohjelma AVAlla.

Kommentoi »