Tuulilasi

Hampuri ottaa dieselajokiellon käyttöön ensi viikolla – rikkeestä pikkusakotHampuri ottaa dieselajokiellon käyttöön ensi viikolla – rikkeestä pikkusakot

Saksan toiseksi suurin kaupunki Hampuri ottaa ensi viikolla ensimmäisenä käyttöön ajokiellot vanhoilla dieselautoilla tietyillä alueilla kaupunkia.
Kuvat All Over Press

1,8 miljoonan asukkaan kaupunki kieltää 31.5. alkaen sellaisten autojen ja rekkojen ajamisen pääkadullaan Max Brauer Alleella, jotka eivät täytä Euro-6-päästönormeja. Rekkojen ajaminen kielletään myös itä-länsisuuntaisella ohitustiellä noin 1,6 kilometrin alueella.

Kielto ei koske kuitenkaan alueen asukkaita, jätehuoltoa, tavarantoimittajia ja takseja. Poliisi aikoo tehdä kaduilla pistotarkastuksia, vanhalla dieselillä ajamisesta saa 25 euron suuruisen sakon, rekoille sakko on 75 euroa.

Viranomaisten mukaan Hampurissa on 330 000 dieselautoa, niistä 116 000 ei täytä Euro-6-normeja, jotka otettiin käyttöön vuonna 2014.

 Saksassa päätettiin helmikuussa antaa kaupungeille mahdollisuus ajokieltoihin, Hampuri on ensimmäinen, joka sellaisen ottaa käyttöön. Viime vuonna liki 70 saksalaiskaupungissa typen oksidien määrä oli sellainen, joka voi aiheuttaa hengitysongelmia.

Esimerkiksi BMW, Volkswagen ja PSA Group ovat tehneet erikoistarjouksia uusista vähäpäästöisistä dieseleistä asiakkaille, jotka joutuvat ajokieltojen kohteeksi vanhalla autollaan.

Myös Pariisi, Madrid, Mexico City ja Ateenan aikovat ottaa samanlaiset kiellot käyttöön vuoteen 2025 mennessä, Kööpenhaminassa näin aiotaan tehdä ensi vuonna.  

Julkaistu: 24.5.2018