Tanssien ja rummuttaen kosiohommiin – Parittelun jälkeen hämähäkkikoiras saattaa tulla syödyksi
Hämähäkit
Tanssien ja rummuttaen kosiohommiin – Parittelun jälkeen hämähäkkikoiras saattaa tulla syödyksi
Hämähäkki ei koreile höyhenpuvulla ja taitavalla laululla kuten linnut. Monet hämähäkit luottavat kosiomenoissaan tanssin tai rummutuksen lumoon. Jotkin lajit kuten kanervahämähäkki tuovat naaraalle tuliaislahjan. Naaraan syödessä koiras pääsee parittelemaan ­turvallisesti.
Julkaistu 21.8.2023
Apu

Hämähäkeillä on kosiomenoja, jotka muistuttavat hämmästyttävästi ­ihmisen vastaavia. Hyppy- ja juoksu­hämähäkeillä on tarkka näkö, ja ne käyttävät kosinnassaan visuaalisia signaaleja.

Koiras tanssii naaraan edessä kosiotanssin: lajista riippuen se voi hypähdellä, heiluttaa takaruumistaan ja jalkojaan tai esitellä kaikin puolin vaikuttavaa ole­mustaan.

Musiikkikin toimii. Kurkkuhämähäkkikoiraat ”soittelevat” naaraan verkkoa näppäilemällä ja värisyttämällä seitti­lankoja tietyllä tavalla. Rytmissä on syytä pysyä, sillä siitä naaras osaa erottaa ­sulhasehdokkaan saaliseläimestä.

Hyppyhämähäkkikoiraat yrittävät tehdä naaraisiin vaikutuksen esittelemällä parhaat tanssi­liikkeensä.

Hämähäkit eivät ääntele, mutta ne saavat silti aikaan ääniä. Rummukin koiras esimerkiksi rummuttaa hakkaamalla takaruumistaan alustaan. Jos paikalle kerääntyy muita kosijoita, on koiraan pantava parastaan. Tutkimusten mukaan naaras valitsee parittelukumppanikseen koiraan, joka rummuttaa innokkaimmin ja pisimpään.

Naaraan syödessä koiras pääsee parittelemaan turvallisesti.
Aavehämähäkkeihin ­kuuluvan rummukin voi kuulla ­ihmiskorvin, kun se lyö takaruumistaan ­lehteä vasten.

Monet muutkin verkottomat hämähäkit ilmoittavat kosinta-aikeistaan rummuttamalla takaruumiillaan tai jaloillaan lehteä tai muuta alustaa naaraan lähettyvillä.

Koiras löytää sukukypsän ja lisääntymiseen valmiin naaraan yleensä haistamalla. Naaras erittää koirasta houkuttavaa tuoksuainetta eli feromonia ilmaan, seittiin tai varmuuslankaansa. Tuoksua seuraamalla koiras tavoittaa naaraan.

Ennen parittelemaan pääsyä hämähäkkikoiraan on todistettava naaraalle, ettei se ole saalis vaan pariutumiseen halukas lajikumppani. Sitä varten hämähäkeille on kehittynyt monenlaisia keinoja.

Jotkin lajit kuten kanervahämähäkki tuovat naaraalle tuliaislahjan. Naaraan syödessä koiras pääsee parittelemaan ­turvallisesti.

Hämähäkkien paritteluun kuluva aika vaihtelee paljon. Monilla lajeilla se on ohi muutamissa sekunneissa, mutta joillakin se kestää useita tunteja.

Aitoristikkinaaras on kookkaampi kuin saman lajin koiras. Useilla lajeilla sukupuolien kokoero on vielä suurempi.

Parittelun jälkeen koiraalle tulee kiire, sillä naaras alkaa kiinnostua siitä suupalana.

Hämähäkkien maailmassa naaraat ovat yleensä koiraita paljon ­kookkaampia, ja vaatimattomasti ­tanssiva tai rummuttava sulhokandidaatti saattaa joutua naaraan ravinnoksi epäselvän ­viestin vuoksi.

Panoksena on lisääntyminen tai henki.

Kommentoi »