Apu

Hämähäkki auttaa taistelussa mikromuovia vastaan: Verkkojen kokonaispainosta jopa kymmenen prosenttia ilmasta tarttunutta muovia

Hämähäkki auttaa taistelussa mikromuovia vastaan: Verkkojen kokonaispainosta jopa kymmenen prosenttia ilmasta tarttunutta muovia
Saksalaistutkijat saivat nerokkaan idean. Mikromuovi on salakavala saastuttaja, jota voi tutkia luonnon pyydyksillä, joita on kaikkialla ympärillämme – ­hämähäkinverkoilla.
Julkaistu: 24.6.2022

Mikromuovia kerääntyy nykyisin joka paikkaan aina valtamerten pohjia ja Mount Everestin huippua myöten. Tämän muoviroskan suurimmat palat ovat viiden millimetrin ja pienimmät yhden mikrometrin kokoisia.

Saksalaistutkijat saivat nerokkaan idean: salakavalaa ilmaakin saastuttavaa ilmiötä voi tutkia luonnon pyydyksillä, joita on kaikkialla ympärillämme – ­hämähäkinverkoilla.

– Hämähäkkejä on joka paikassa kaupunkeja myöten. Niiden kutomat tahmeat verkot ovat ihanteellisia ansoja kaikelle mikä leijailee ilmassa, sanoo geokemisti Barbara Scholz-Böttcher saksalaisesta Oldenburgin yliopistosta.

Tutkijat keräsivät hämähäkinverkkoja Oldenburgin katujen varsilta bussi­pysäkkien katoksista noin kahden metrin korkeudelta maan pinnasta. Laboratorio­analyyseissä kaikkien verkkojen seiteistä löytyi erilaisia mikromuovikertymiä.

Mikromuovin osuus kerättyjen hämähäkinverkkojen kokonaispainosta oli jopa kymmenen prosenttia. Noin 90 prosenttia löydöksistä oli erilaista PET-muovia, josta suurin osa toden­näköisesti tekstiilikuiduista peräisin oleva C-PET-muovia. Verkkoihin oli kerääntynyt myös autojen rengaskulumaa, jonka määrä vaihteli suuresti viereisen tien ­liikennemääristä riippuen.

Vaikka tulokset ovat jälleen yksi surullinen muistutus mikromuovisaasteen olemassaolosta, esittelevät tutkijat kätevän ja edullisen tavan ongelman tarkkailuun. Tutkijoiden mukaan hämähäkinverkkoja on käytetty ympäristötestaustarkoituksiin jo 30 vuoden ajan, mutta ei koskaan aiemmin mikromuoviesiintymien tutkimiseen. Ja ne näyttävät toimivan.

– Katollisia bussipysäkkejä on teiden varsilla joka puolella maailmaa ja ­verkkoja kutovia hämähäkkejä on lähes kaikissa elinympäristöissä. Hämähäkinverkot ovatkin helposti saatavilla oleva väline mikromuovin tutkimiseen.

Hämähäkinverkon seitti on äärimmäisen vahvaa ja samalla joustavaa materiaalia. Monet lajit kutovat uuden pyynti­verkon joka päivä.

Tutkimus on julkaistu Science of the Total Environment -lehdessä.

Kommentoi »