Apu

Hämähäkinseitistä mahdollisesti läpimurto luunmurtumien korjauksessaHämähäkinseitistä mahdollisesti läpimurto luunmurtumien korjauksessa

Hämähäkinseittiä voidaan käyttää katkenneiden luiden korjaamisessa. Sillä on erinomaisia etuja metallilevyihin verrattuna.
Teksti Marjukka Puolakka
Kuvat All Over Press

Hämähäkin kutoma seitti on yksi lujimmista luonnon luomista materiaaleista. Nyt Connecticutin yliopiston tutkijat ovat keksineet tavan, jolla sitä voidaan hyödyntää ihmisen poikki menneiden luiden korjauksessa. Ratkaisun avain on useimpien hämähäkkien seitissä oleva proteiini, fibroiini, joka auttaa hämähäkkejä valmistamaan superkestävää seittiä. Tutkijat käyttivät seitissä olevia kuituja ja onnistuivat luomaan uudenlaisen biohajoavan komposiitin, jota voidaan käyttää painoa kantavien luiden kuten jalan luiden korjaamiseen.

Usein katkenneita luita korjataan luuhun asennettavalla metallilevyllä, joka voi aiheuttaa ärsytystä ja muuta harmia. Metallilevyn poistamiseen tarvitaan leikkaus. Uuden materiaalin verrattomiin etuihin kuuluu se, että se alkaa hajota vuoden kuluttua paikalleen laitostaan, joten leikkausta ei tarvita. Äärimmäisen lujuuden lisäksi materiaali on joustavaa, eikä siten estä potilaan luonnollista liikkumista. Materiaali ei myöskään rajoita luun kasvua.

Fibroiinia on aiemmin käytetty muun muassa hedelmien säilyvyyden lisäämisessä ja uuden kudoksen synnyttämisessä.

Lähde: Interesting Engineering

Julkaistu: 9.5.2018