Haluatko tehdä isänmaallisen teon? Tämän auton kanssa se onnistuu – ja verokarhu kiittää
Autouutiset
Haluatko tehdä isänmaallisen teon? Tämän auton kanssa se onnistuu – ja verokarhu kiittää
Mercedes-AMG on Uudenkaupungin uusi sinivalkoinen ylpeys.
6.11.2023
 | Päivitetty 16.11.2023
 |
Tuulilasi

Lokakuussa alkoi Valmet Automotiven tehtaalla Uudessakaupungissa rullata linjalta sulavalinjaisia Mercedes-AMG GT 4-Door Coupé -malleja. Se on selvä nyökkäys suomalaisen osaamisen suuntaan, sillä kyseessä on yksi arvokkaimpia tähtikeuloja: lataushybridien kuningas GT 63 S E Performancena.

Kyseisessä tehomallissa taka-akselille on sijoitettu 150 kW (204 hv) sähkömoottori yhdessä Mercedes-AMG:n itse kehittämän litiumioniakun kanssa. F1-autojen tekniikkaa mukaillen akku on suunniteltu nopeaan energian varastointiin ja luovutukseen. Pelkällä sähköllä pääsee noin 12 kilometriä, mikä voi jollekin riittää, kun halutaan hiipiä hiljaa esimerkiksi kotiin myöhään radalla hauskanpidossa vietetyn päivän päätteeksi. Myös auton kokonaistehossa piisaa: 4-litraisen biturboveekasin ja sähkömoottorin yhteisteho on 620 kW (843 hv) ja maksimivääntö sekin hulppeasti yli 1400 newtonmetriä.

Sopimusvalmistuksen liiketoimintoja Valmet Automotivella johtavan Pasi Rannuksen (kuvassa oikealla) mukaan kyseessä on vaativin tuote, mitä Uudessakaupungissa on tähän mennessä tehty. Se ei ole vähän se, sillä tehdas on perustettu 1968, ja linjoilla on rullannut kaikkea mielenkiintoista Fisker Karmoista Porsche Boxstereihin. Nykyään tehdas saa olla kiitollinen olemassaolostaan Stuttgartille. Ja Uudessakaupungissa valmistetaan nyt kaikki Mercedes-AMG GT 4-Door Coupé -mallit. Niiden tuotanto työllistää noin 200 henkilöä. V8:n lisäksi mallistoon kuuluu kaksi 6-sylinteristä kevythybridiä.

Valmet Automotiven pääjohtaja Olaf Bongwald (kuvassa vas.) iloitsee siitä, että Valmetin ja Mercedeksen yhteistyö on kestänyt jo yli 10 vuotta. Tuona aikana Valmet on valmistanut Mercedes-Benzille jo yli 750 000 ajoneuvoa; muun muassa A- ja GLC-sarjan autoja. Autojen lisäksi tehdas valmistaa Mercedes-Benzille myös akkujärjestelmiä ja avoautojen kattojärjestelmiä. Ihan ilmaiseksi ei Made in Finland -auto valitettavasti lähde kaupasta mukaan. Edullisimmillaan uusimman Uki-Mercedeksen hinta asettuu 176 914 euron kohdalle, ja huippuversion myötä 310 231 euroon. Eikä valtio tule tietenkään vastaan edes autoveron kohdalla, jota tulee maksettavaksi malliversiosta riippuen muhkeat 55 414–87 231 euroa.

1 kommentti