Apu

Haluatko kotimaisia omenoita tai pyritkö niistä eroon – keräsimme listan ottajista ja antajista

Haluatko kotimaisia omenoita tai pyritkö niistä eroon – keräsimme listan ottajista ja antajista
Kotimaisia omenoita tulee taas niin paljon, että osa kärrätään jätelaitokselle. Silti niiden kilohinta on kaupoissa korkea. Keräsimme listan ratkaisuehdotuksista niin omenoita haluaville kuin niihin hukkuville.
Julkaistu: 29.9.2022

Kotimainen omena on lähes varhaisperunaan verrattava herkku, jonka kypsymistä moni odottaa joka vuosi. Hedelmän- ja marjanviljelijäin liiton Tomi Pousi kertoo, että tämä kesä oli omenapuille haastava. Kesän helteet osuivat tuhohyönteisten kannalta parhaaseen aikaan, ja hyönteisten vioittamat omenat ovat alttiita sienitaudeille, kuten muumiotaudille.

– Kuuma ja kuiva kesä on myös puille stressaava ja voi vaikuttaa omenoiden laatuun, etenkin kotipuutarhassa, missä puita ei ehkä ole kasteltu tai hoidettu säännöllisesti.

Omenat vyöryvät betoniseinillä rajatulta alueelta Kujalan jätteenkäsittelykeskuksessa Lahdessa 24. syyskuuta 2022. Kuvaaja Joni Lumme.

Kunhan omenassa ei ole hometta tai tauteja, se käy vähän kolhiintuneenakin usein mehuksi, etenkin jos mehu pastöroidaan, Pousi muistuttaa. Kaikkialla ei kuitenkaan oteta vioittuneita omenoita vastaan, joten asia kannattaa tarkistaa omalta mehustamolta.

– Hienoa tietysti olisi, että omenoiden käyttöaste olisi suurempi.

Syöntikelpoista satoa päätyy jäteasemille, missä omenoista tehdään biokaasua ja multaa.

Kotimaisten omenien sato jakautuu epätasaisesti. Hyvänä omenavuonna pihat pursuavat omenoita niin, että niistä eroon pääseminen on tuskaa ja jopa syöntikelpoista satoa päätyy jäteasemille, missä omenoista tehdään biokaasua ja multaa. Arviolta jopa puolet kotipuutarhoiden omenasadosta päätyy kompostiin.

Samanaikaisesti moni joutuu tyytymään halvempiin ulkomaisiin omenoihin, jos tuttavapiirissä ei ole omenapuiden omistajaa.

Listasimme nyt keinoja niin omenapuiden omistajien kuin myös omenanhimoisten yhdistämiseksi.

Sosiaalinen media

Facebookissa ylimääräisistä omenoista tai halukkuudesta tulla poimimaan niitä voi ilmoittaa esimerkiksi kaupunginosaryhmissä. On myös erikseen asialle omistautuneita ryhmiä, jotka löydät vaikkapa hakusanalla omenapörssi. Ryhmiä löytyy muun muassa pääkaupunkiseudulla, Tampereella ja Lahden alueella. Esimerkiksi Stadin omenapörssi -ryhmässä on tällä hetkellä paljon omenoiden kyselijöitä ja vähemmän tarjoajia, joten ottajia on.

Tori.fi

Myös verkkokauppapaikka Torissa annetaan omenoita eri puolilla Suomea. Sosiaalisen median ryhmien tapaan näistäkin tarjouksista valtaosa on maksuttomia.

Julkiset omenatarhat

Julkisia omenatarhoja on muun muassa Helsingissä (Malminkartanon omenatarha), Imatralla (Sienimäenrannan omenapuupuisto) ja Jyväskylässä (Survon omenatarha).

Esimerkiksi Malminkartanon omenatarha on avoinna toukokuusta 30. lokakuuta asti. Siellä on noin 350 puuta. Suurin osa on omenapuita, mutta seasta löytyy myös päärynä-, luumu- ja kirsikkapuita.

Keväisin puiden kukkiessa tarha on upea piknikpaikka.

Pienpanimot

Suomesta löytyy jokunen kotimaisista omenoista siideriä tekevä pienpanimo. Lohjalainen United Gypsies -panimo ottaa vastaan syysomenaa.

– Alkukauden omenat, kuten valkea kuulas, eivät sovi siideriin. Siihen käytetään karaktääriomenoita, happamia lajikkeita – erityisesti kannattaa tarjota lohjalaisia erikoisuuksia ja harvinaisuuksia, joista saadaan luonnetta, panimon Ilkka Miettinen sanoo.

Mikäli haluat tarjota United Gypsiesille omenoita, löydät yhteystiedot täältä. Kannattaa myös tarkistaa, onko omalla alueellasi omenoita vastaanottava pienpanimo.

Koulut

Ruoka-, siivous- ja kiinteistöpalveluja tuottava Arkea on aiemmin tarjonnut oppilaiden koululle tuomia omenoita ruokalassa ilmaiseksi.

–Tänä syksynä meillä ei ole tullut kotitalouksien ylijäämäomenoiden toimituksia kouluihin. Tällainen on edelleen mahdollista järjestää, jos saamme pyynnön vastaanottaa omenoita, palvelupäällikkö Mirva Röning lupaa.

Järjestely koskee tällä erää vain Turkua. Asiaa kannattaa kysyä kuitenkin myös omasta koulusta ja muistakin laitoksista.

Omenasieppari

Ensi syksyä varten kannattaa painaa mieleen myös Omenasieppari, jonka keräyskalenteri on tältä vuodelta harmillisesti jo kiinni. Se on Uudellamaalla toimiva yhteiskunnallinen yritys, joka kerää pihaomenoita mehuksi ja muun muassa glögiksi. Yritys palkkaa ihmisiä, joiden on vamman, diagnoosin tai muun syyn takia ollut vaikea päästä työmarkkinoille.

Kommentoi »